Vi har ondt i ryggen for milliarder nyhed

Rygsygdomme og rygsmerter koster hvert år de offentlige kasser næsten 17 milliarder kroner. Det dokumenterer en helt ny rapport, som Statens Institut for Folkesundhed har udarbejdet for Gigtforeningen. Det er første gang nogensinde, at der er sat tal på, hvad rygsygdomme og rygsmerter koster.

Forebyggelse og behandling betaler sig

- Den politiske debat handler om at begrænse de offentlige udgifter. Med de nye tal i hånden bliver det forhåbentligt lettere at overbevise politikere, at det kan betale sig at gøre en større og mere målrettet indsats for rygpatienter,siger direktør i Gigtforeningen, Lene Witte. Hun understreger, at der flere steder i landet gøres en rigtig god indsats for rygpatienter.

- Tallene understreger, hvor alvorligt og afgørende det er, at forebyggelse og behandling af rygsygdomme og rygsmerter får høj politisk prioritering,” fastslår hun.

Hver tredje har ondt i ryggen

Rapporten viser, at hver tredje af os døjer med rygproblemer. Det koster de offentlige kasser 17 mia. kr. om året. Omkostningerne til behandling af personer med rygsmerter eller rygsygdom udgør 5.6 mia. kr. Hertil kommer 2,3 mia. kr. i sygedagpenge og 8,9 mia. kr. i førtidspension.

- Det er nødvendigt at tage Danmarks dårlige rygge alvorligt – af hensyn til den enkelte og af hensyn til samfundsøkonomien. Det er dumt ikke at gøre en indsats, og det kommer til at gøre ondt i de offentlige kasser,” siger Lene Witte. Hun understreger:

- Vi skal have forpligtende forløbsprogrammer og en målrettet rehabilitering. Og jo tidligere man griber ind med den rette koordinerede indsats sektorerne imellem, des større er sandsynligheden for, at man kan afværge, at rygsmerter sætter sig som en kronisk sygdom.