Vi sidder ned det meste af dagen og dør af det nyhed

Hvis du arbejder på kontor, så viser en ny undersøgelse, at du sidder ned 11 timer i døgnet. 6 timer på arbejdet og 5 timer i fritiden. Det er ikke godt for dit helbred og kan betyde at du lever i kortere tid og skal kæmpe med livsstilssygdomme som hjertekar-problemer og diabetes.

Danske forskere vil ændre vores siddevaner

Center for Interventionsforskning, som hører under Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet skal til vinter gennemføre et stort forskningsprojekt hvor man skal teste hvordan man kan få kontorarbejdere til at bevæge sig mere og som et led i det studie, har man lavet et lille forstudie, som viser, hvor slemt det står til.

Læs også: Et stillesiddende arbejde skader

Undersøgelsen, er foretaget blandt 44 ansatte i fire forskellige organisationer. Deltagernes stillesiddende tid blev målt med et accelerometer, der registrerede personens bevægelser. Deltagerne i studiet var både mænd og kvinder med en gennemsnitsalder på 42 år.

Undersøgelsen viste at testpersonerne i gennemsnit sidder ned 74 % af arbejdstiden og 56 % af fritiden på hverdage, eller i alt 11 timer om dagen.

Så meget sidder kontorarbejdere ned

Kilde: Statens Institut for Folkesundhed

Vi dør af at sidde stille

Nyere forskning viser, at det kan skade helbredet at sidde stille i lang tid af gangen. Personer, der sidder ned i over 10 timer om dagen har en øget risiko for hjertekarsygdom, type-2 diabetes, overvægt, flere kræftsygdomme, og for tidlig død. Dette gælder uanset om man udfører de anbefalede 30 minutters fysisk aktivitet om dagen.

Undersøgelser peger også på, at man kan vende den negative effekt, ved at stå op i stedet for at sidde ned hele tiden og bryde de perioder hvor man sidder stille, ved at holde gå eller stå pauser.

40 % af alle danskere sidder stille på arbejdet i mindst 6 timer om dagen.

De fire organisationer som deltog i forstudiet var: Kræftens Bekæmpelse, NNE Pharmaplan, Ambu og Reload.

Læs mere om forskningsprojektet her