Danske virksomheder taber på musesmerter nyhed

I dag er international RSI-dag, der står for Repetitive Strain Injury. Dagen sætter fokus på de mange overbelastningsskader, der kommer af dårlige arbejdsstillinger, og som hver dag koster virksomheder ekstra omkostninger i sygefravær. Ifølge en ny undersøgelse har mere end en kvart million danskere oplevet, at musesmerter påvirker deres arbejdsindsats.

Virksomheder gør klogt i at investere i forebyggelse for at nedsætte sygefraværet, mener ekspert.

Musesmerter koster virksomheder penge

Den internationale mærkedag for Repetitive Strain Injury (RSI) markeres for 12. gang den 29. februar 2012. RSI-lidelser er en samlet betegnelse for overbelastningsskader, der skyldes uhensigtsmæssige arbejdsstillinger, og danskerne kender om nogen til omkostningerne ved at have smerter i nakke, skuldre, arme og hænder. En ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet Userneeds for Contour Design i 2011 viser nemlig, at musesmerter har negative konsekvenser for arbejdsindsatsen for én ud af fire smerteplagede danskere. Musesmerter koster med andre ord virksomhederne mange penge i sygefravær og nedsat arbejdsevne.

Læs også: Den intelligente arbejdsplads - sådan stimulerer du kroppen på jobbet

Forebyggelse nedsætter smerter og fravær

Problemet med musesmerter bliver desværre ikke mindre, og udviklingen er svær at ændre på. Undersøgelsen viser, at seks ud af ti danskere overskrider læger og andre eksperters anbefalinger om maksimalt at sidde fire timer om dagen foran computerskærmen. Det er tal, der understreger vigtigheden af den internationale musearmsdag, som netop sætter fokus på forebyggelse af overbelastningsskader. Ifølge statistik fra Dansk Industri koster en sygedag for funktionærer virksomheden næsten 2.800 kroner. Det betyder typisk udgifter til sygefravær på mere end 16.000 kroner om året for hver enkelt medarbejder. Samtidig svarer fire ud af ti danskere i undersøgelsen, at de vil henvende sig til lægen, hvis de får smerter fra computerarbejde. I værste fald kan musegener derfor koste både samfundet og virksomheder dyrt i tabt effektivitet og sygefravær.

- Virksomhederne gør klogt i at fokusere på forebyggelse af musesmerter, da det ellers både har store direkte og skjulte omkostninger for dem. Faktisk er de største udgifter ofte de skjulte, der for eksempel kan være løn til afløsere, overbelastning af den syge medarbejders kollegaer og længere ekspeditionstid til gene for virksomhedens kunder, siger direktør Henrik Andersen fra Job og Trivsel, som i mange år har arbejdet med nedbringelse af sygefravær.

Læs også: Sådan tjekker du din kropsholdning på jobbet

Ergonomisk arbejdsudstyr – en hjælpende hånd

Virksomheder kan blandt andet forebygge musesmerter ved at forbedre de ansattes arbejdsstillinger og ved at tilbyde dem ergonomisk korrekt arbejdsudstyr. Det kan eksempelvis være en centralt placeret ergonomisk computermus, der tillader mere bevægelighed og genvejsfunktioner, og som ikke belaster kroppen nær så meget som en traditionel mus.

Og der er kommet endnu større fokus på ergonomisk udstyr, viser undersøgelsen. Mere end hver tredje dansker har i løbet af de seneste år oplevet en stigning i efterspørgslen på de ergonomisk korrekte arbejdsredskaber på deres arbejdsplads.

Virksomhederne kan desuden skrive sig bag øret, at hver anden medarbejder mener, at ergonomisk udstyr er en afgørende faktor ved valg af kommende arbejdsplads. Danskerne har altså fået øjnene op for at gøre noget ved musesmerter og for ergonomisk udstyr som et ekstra gode i arbejdet. Der er derfor god grund til at følge behandlere og eksperters opfordringer til at markere RSI-dagen den 29. februar 2012. Målet er at skabe opmærksomhed omkring overbelastningsskader, så de i fremtiden ikke bliver en endnu større omkostning for virksomhederne.

Sådan undgår du musesmerter

Her er seks gode råd fra arbejdsmarkedet parter, når du skal undgå musesmerter:

  • Tænk over din arbejdsstilling og variér den ofte.
  • Hold små pauser fra computeren og vær opmærksom på skærm- og skriftstørrelse.
  • Indret din arbejdsplads på en måde, der passer godt til dig. Anskaf dig for eksempel nogle fornuftige arbejdsredskaber såsom et hæve-sænke-bord, en korrekt indstillet stol og ergonomisk computerudstyr med en centralt placeret mus.
  • Benyt stolens forskellige indstillingsmuligheder.
  • Undgå fejlinvesteringer og inddrag altid arbejdsmiljøorganisationen.
  • Stil krav til leverandøren!