Yngste i klassen får oftest diagnosen ADHD nyhed

Tusindvis af børn bliver fejldiagnostiseret med ADHD, blot fordi de er de yngste i klassen og deres umodenhed tolkes som hyperaktivitet - det viser en ny canadisk undersøgelse

En undersøgelse foretaget på University off British Columbia viser, at børn, som er født sidst på året og derfor er næsten 12 måneder yngre end deres ældste i klassekammerater, har langt højere sandsynlighed for at blive diagnostiserte med ADHD og få medicin som Ritalin.

- Børnene bliver fejlagtigt diagnosticeret og behandlet, skriver fofatterne i undersøgelsen, og de fortsætter

- Det er nødvendig at udvise større forsigtighed, når man diagnostiser med ADHD, så man undgår at børn får potentielt skadelig medicin uden grund, advarer forfatterne.

Børn født i december har oftest ADHD;

Danske skolebørn og ADHD

  • I Danmark skal børn starte i skole i det år de fylder 6 år. Man kan søge om udsættelse af skolestart.
  • Man mener at 3-7 procent af alle børn lider ag ADHD*
  • antallet af personer i behandling med lægemidler mod ADHD er mere end 10 doblet over de sidste 10 år*

Kilde: Lægemiddelstyrelsen

Undersøgelsen viste, at børn født i december, og dermed de yngste på deres klassetrinhavde 40 procent højere sandsynlighed for at blive diagnosticeret med ADHD og 50 Procent større sandsynlighed for at blive behandlet for det, end børn født i januar. Hovedforfatteren af undersøgelsen Richard Morrow, University of British Columbia, siger:

- Børns relative alder har inflydelse på om børnene bliver diagnostiseret og behandlet for ADHD. Vores undersøgelse tyder på, at ynge, mere umodne børn er fejlagtig diagnostiseret og behandlet for ADHD. Det er vigtigt ikke at udsætte børn for potentiel skade ved at diagnostisere og behandle unødigt.

Læs også Om ADHD her

Bivirkninger ved ADHD er alvorlige

Forfatterne peger på, at nogle af bivirkningerne ved bla. Ritalinbehandling er søvnproblemer, øget risiko for hjerteproblemer og lavere vækst rate. Samtidig kan børn og unge opleve at blive stemplet med en diagnose, som gør, at de bliver behandlet anderledes af lærere og forældre og som kan være med til at at børnene for en negativ selvopfattelse.

Læs også: Du kan spise dig til mindre ADHD

Ekspert: undersøgelsn giver stof til eftertanke

Dr Liz Didcock, Royal College of Paediatrics and Child Health , siger til The Telegraph

- Denne undersøglese tilfører et interessant perspektiv til diagnose og behandling af børn med ADHD. Det minder os om, at man altid skal sætte et barns opførsel ind I en større kontekst, specielt skal man se på lærer og forældres forventninger til barnet. En Potentiel overmedicinering af hvad der kan vise sig at være helt normalt opførsel for et barn på den alder er naturligvis bekymrende. Det er derfor vigtigt at børn altid bliver udredt af specialist indenfor området, og som kigger på barnet udvikling herunder deres sociale og følelsesmæssige sundhed.

Fakta om undersøgelsen af ADHD børn

Undersøgelsen omfattede næsen en million skolebørn i alderen 6- 12 år i British Columbia, over en ti årig periode.
Selvom antallet af drenge, som bliver diagnosticeret med ADHD, er tre gange så højt som for piger, var tendensen med alderrelateret diagnose, den samme for begge køn. Forskerne fandt at Piger født i december havde 70 procent højere sandsynlighed for at få en diagnose end piger født i januar.

Læs hele undersøgelsen, som er offentlig gjort i Canadian Medical Association Journal her.