Yoga kan mindske risikoen for hjertekarsygdomme - 26-12-2014 nyhed

Ny undersøgelse viser, at yoga kan have den samme gavnlige effekt på risikofaktorer for hjertekarsygdomme som andre træningsformer

yoga ved solopgangNy undersøgelse viser, at yoga kan have den samme gavnlige effekt på risikofaktorer for hjertekarsygdomme som andre træningsformer

Yoga kan mindske risikoen for hjertekarsygdomme

Yoga er et gammelt indisk træningssystem for krop og sind. Nu viser et nyt studier, at yoga muligvis er gavnligt, hvis man gerne vil reducere risikoen for hjertekarsygdomme.

Forskere fra USA og Holland har gennemgået 37 studier, hvor i alt 2.768 personer har deltaget, med det formål at sammenholde den nuværende viden om yogas effekt på hjertekarsygdomme. Studiets specifikke formål var at undersøge, hvorvidt yoga er gavnlig når det kommer til at håndtere og reducere risikofaktorer knyttet til hjertekarsygdomme.

Når forskerne sammenlignede personer der dyrkede yoga med personer der ikke trænede, viste resultaterne, at risikofaktorerne for hjertekarsygdomme blev reduceret. Studiet viste blandt andet et fald i BMI, blodtryk og kolesterolniveau, ligesom der også sås et fald i hvilepulsen, blandt gruppen der dyrkede yoga.

Forskerne mener, at en mulig forklaring på yogas effekt på risikofaktorerne, kan findes i yogas indvirkning på stressreduktion. En nedsættelse af ens stressniveau, har positive indvirkninger på nervesystemet, stofskiftet og hjertes funktion.

Efterfølgende har forskerne sammenlignet effekten af yoga med andre træningsformer, og er kommet frem til yoga kan medføre de samme gavnlige effekter på risikofaktorerne for hjertekarsygdomme som fx cykling.

”Resultatet er meget betydningsfuldt, eftersom personer, der enten ikke har de fysiske forudsætninger eller ikke foretrækker at udføre de mere traditionelle træningsformer, stadig kan opnå den samme risikoreduktion af hjertekarsygdomme”

Studiet konkluderer, at yoga er en effektiv og billig måde at forebygge og behandle hjertekarsygdomme. Yoga som træningsmetode kan især være til gavn for personer med nedsat fysisk formåen, ældre og personer med eksisterende hjertekarsygdomme.