5 almindelige sommer hudproblemer Artikel

Sommertid, med sol og afslapning er godt for helbredet. Men varme og sol, kan godt være en udfordring for huden. For solen kan få akne og rosacea til at blomstre op og, barbering give betændelse, og bare tæer, kan få huden til at skalle og revne. Vi Sætter fokus på de fem mest almindelige hudproblemer i sommervarmen.

Mallorca bumser eller sommerbumser

Om sommeren kan akne blusse op. Man ved ikke hvorfor nogen hud reagerer sådan på sollyset og varmen, men sved og fede solcremer kan være med til at stoppe porrerne til, så der opstår bumser. Du må ikke lade være med at bruge solcreme for at undgå at få bumser, men brug evt. en særlig ansigtssolcreme i ansigtet og på brystet, hvor du har udbrud af akne. Sørg for at rense huden grundig morgen og aften.

Læs også: Akne - Det kan du selv gøre for at få færre bumser

Betændte hårsække

Bare ben og badesæson betyder at mange kvinder barberer ben og trimmer bikinilinjen. Nogle mennesker bærer stafylokokker på huden eller i næsen og en barberskraber kan sprede betændelse fra hårsæk til hårsæk. Når en hårsæk og dens tilhørende talgkirtel bliver invaderet af bakterier, opstår der en betændelsesansamling kaldet en furunkel og der er ofte stafylokokker, som er skyld i betændelsen. Brug engangsskrabere eller sørg for at skylle den grundigt efter brug og hold den tør, så bakterier ikke har mulighed for at gro på den. Vask dig over hele kroppen med sæbe, for at mindske vækstbetingelserne for bakterier. Det kan være nødvendig at søge læge hvis du får betændte hårsække

Læs også: Furunkler og karbunkler

Rosacea

Rosacea kan godt forveksles med bumser, men det er en kronisk hudlidelse, som bla kan blusse op, hvis huden bliver udsat for sollys. Lider du af rosacea, er det bedste du kan gøre, er at holde dig i skyggen. Men en god solcreme og en bredskygget sommerhat, kan også hjælpe.

Læs også: Rosacea symptomer, årsag og behandling

Hård hud og revnede hæle

Sandaler og bare tæer er hård kost for fødderne, som kan få hård hud, der revner og gør ondt. Der findes fodcremer i handlen, som over nogle uger kan fjerne den hårde hud. En anden løsningen kan også være et fodbad og en fodfil. For at holde fødderne bløde og hele, kan du smøre dem med en fed og nærende creme hver dag. Du skal ikke smøre creme mellem tæerne, som blot gør fødderne fugtige og kan give svamp mellem.

Intertrigo – rødme i hudfolder

Intertrigo er en betændelsesreaktion i huden på steder, hvor hud ligger mod hud. Det er specielt i varmt og fugtigt vejr, at intertrigo har gode betingelser. Alle kan rammes, små børn får det tit i hals- og nakkefolder men det kan opstår i armhuler, i lysken, under brysterne og alle andre steder, hvor huden folder. Sørg for at holde huden tør og ren. Gå i løst bomuldstøj og skift tøj hvis du har svedt meget. Brug ikke talkum eller beskyttelsescremer i hudfolderne. Overvægtige og diabetespatienter er særlig udsatte for intertrigo.

Læs også: sådan undgår du tør og irriteret hud, kortisonpræparater til hudbehandling, Dermatitis herpetiformis, eller Ansigtsbehandlinger.