Hvad ved du om alkohol? - 5 hurtige råd Artikel

Der findes mange anbefalinger om alkohol. Hvor mange kender du til, og ved du helt præcis hvad de betyder? Få her 5 hurtige råd fra Sundhedsstyrelsen om alkohol og de officielle anbefalinger om alkohol og alkoholforbrug.

1. Drik ikke alkohol for din sundheds skyld

Kun midaldrende og ældre personer og personer med hjertekarsygdomme kan i nogle tilfælde opnå en sundhedsmæssig fordel af at drikke ca. én genstand dagligt. For andre er der ingen sundhedsmæssige gevinster.

2. Kvinder frarådes at drikke mere end 7 og mænd mere end 14 genstande om ugen

- Faktisk bør du drikke mindre. De tidligere anbefalingerne med 14/21 genstande er et absolut maximalt indtag. Undgå helt alkohol hvis du har svært ved at kontrollere dit alkoholforbrug, får medicin der ikke må blandes med alkohol, har en sygdom, der forværres når du drikker.

Drikker du alligevel, så drik højst én genstand i døgnet. Gravide bør ikke drikke alkohol under deres graviditet. Er du under 18 år eller ammer du – bør du kun drikke meget lidt.

3. Drik ikke over 5 genstande på én gang

- Altså max. 5 genstande på en aften. Et stort forbrug af alkohol på én gang øger risikoen for blandt andet hjertekarsygdomme og for ulykker og skader.

4. Nogle har særlig risiko for at blive afhængige

Har du nær familie med alkoholproblemer eller psykiatriske sygdomme, bør du være særlig påpasselig. Har du svært ved at styre dit forbrug af alkohol, bør du søge hjælp.

5. Nogle gange bør du slet ikke drikke

Nogle situationer kræver særlig opmærksomhed. Fx sport, bilkørsel, arbejde og samvær med børn. Undgå helt at drikke i disse situationer.