Afskrækningsmidler mod myg Artikel

Myg findes på skyggefulde steder, specielt i nærheden af vandhuller. Det er kun hunmyggen, der stikker, og det sker især fra maj til august. Når myggen stikker, gennemtrænger den huden med sin snabel og udskiller et stof fra spyttet, der forhindrer, at blodet størkner. Det er dette stof, der giver den allergiske reaktion, som får huden til at klø. Læs om beskyttelsesmuligheder her

Myg findes på skyggefulde steder, specielt i nærheden af vandhuller. Det er kun hunmyggen, der stikker, og det sker især fra maj til august. Når myggen stikker, gennemtrænger den huden med sin snabel og udskiller et stof fra spyttet, der forhindrer, at blodet størkner. Det er dette stof, der giver den allergiske reaktion, som får huden til at klø.

Find produkter til behandling og forebyggelse af insektbid- og stik på Rothes.dk - Danmarks online apotek

Kløende myggestik kan være yderst generende, men stik fra myg i f.eks Afrika, Asien og Sydamerika kan også overføre sygdomme. Der er derfor flere gode grunde til at beskytte sig mod myggestik.
Risikoen for at få myggestik kan nedsættes meget ved hensigtsmæssig påklædning det vil sige tykke, lange bukser og langærmede trøjer og ved at bruge afskrækningsmidler mod myg. Myggene stikker specielt i de tidlige morgentimer og sidst på dagen, og i disse timer er det derfor særlig vigtigt at klæde sig fornuftigt på og bruge myggemidler på de hudområder, der er udækkede eller kun dækket af tyndt tøj. Myggemidler skal påsmøres i så tyndt et lag som muligt og det er vigtigt at være forsigtig ved påsmøring i ansigtet og hvor huden er tynd. Her kan huden let blive irriteret og svie. Myggemidlerne generer derfor også huden, hvor der er åbne sår og rifter.

Myggemidler indeholder stoffer, der har en ubehagelig lugt for myg. De forskellige midler findes som lotion, spray eller stift. En lotion er nemmest til påsmøring af børn, som sjældent sidder stille, mens en spray giver en bedre fordeling af midlet på huden og derved et mindre forbrug. Stiften er særdeles velegnet til ansigt, da den er let at styre og derved nedsætter risikoen for at få myggemidlet i øjnene.

Myggemidler med citronellaolie


Citronellaolie er et naturprodukt, en såkaldt æterisk olie, der er ugiftig og ikke virker irriterende på huden. Citronellaoliens myggeafskrækkende effekt er 2-3 timer. Medic team fremstiller med denne olie, som det aktive duftende stof, to præparater til afskrækning af myg, nemlig Myggebalsam og Myggespray. Ferrosan A/S fremstiller produktet Clirol Insekt Væk, der også indeholder citronellaolie. Firmaet Dansoll fremstiller også et lignende middel, Mosquito oil, der indeholder lidt mindre citronellaolie end Medic teams og Ferrosans produkter.

Myggemidler med eukalyptusolie


Ligesom citronellaolien er eukalyptusolien en æterisk olie og et naturprodukt, der ikke irriterer huden. På markedet er der to produkter, med eukalyptusolie som det aktive stof, No myg roll-on og No myg spray, som begge fremstilles af Heigar & Co. ApS. Eucalyptusoliens myggeafskrækkende effekt svarer til citronellaoliens.

Myggemidler med kokosolie


Kokosolie er også et naturprodukt. Firmaet Bang og Tegner fremstiller en balsam med navnet Myggestop på basis af denne olie. Dette middel er ugiftigt og udviser ikke irritation af hud og øjne. Ifølge producenten virker produktet i op til 8 timer.

Myggemidler med HIPC


HIPC (hydroxy-isobutyl-piperidin-carboxylat) er et syntetisk fremstillet stof. Firmaet Bayer Danmark A/S har fremstillet en serie af produkter, forhandlet under navnet Autan, til afskrækning af myg baseret på HIPC. Autan Active er specielt udviklet til mennesker, der færdes meget i naturen. Den indeholder 20% af det aktive duftende stof HIPC og giver en effektiv beskyttelse mod myg i indtil 6 timer. På grund af det relativt høje indhold af HIPC kan Autan Active virke lokalt irriterende på huden. Det er derfor vigtigt at begrænse brugen af Autan Active til de ubeskyttede hudområder. Autan Active findes som lotion, spray og stift. Autan Family er et mildere myggeafskrækningsmiddel, der kun indeholder 10% af det aktive stof HIPC. Produktet er tilsat aloe vera og virker ikke lokalirritende på huden. Autan Family er specielt udviklet til familier med børn og findes som creme eller milk-lotion. Autan Family giver en effektiv beskyttelse mod myg i indtil 4 timer. Man skal være op-mærksom på, at Autan Active og Autan Family ikke bør anvendes til børn under tre år eller på særlig følsom hud (f.eks. solskoldning, forbrændt eller betændt).

Myggemidler med p-menthan-3,8-diol


Ligesom HIPC er p-menthan-3,8-diol et syntetisk fremstillet duftstof. Myggemidlet Mosi-guard fra Medic team fremstilles på basis af p-menthan-3,8-diol. Udover at give en effektiv beskyttelse mod myg i ca. 6 timer, har forsøg vist, at Mosi-quard også virker mod mitter, flåt og fluer. p-menthan-3,8-diol virker ikke irriterende på huden i de koncentrationer af stoffet, som Mosi-guard indeholder. Dette middel til afskrækning af myg findes som en spray, stift og roll-on. Mosi-guard bør ikke anvendes til børn under tre år, uden lægens anbefaling.

Hvad skal man vælge?


De ovennævnte myggemidler er alle godkendt af Miljøstyrelsen og kan købes på apoteket. Overfølsomhed overfor de enkelte duftstoffer kan forekomme, men ellers har midlerne til myggeafskrækning ingen kendte bivirkninger og kun Autan Active kan virke lokalirriterende. De midler der er baseret på syntetisk fremstillede duftstoffer, har generelt en længere virkningsvarighed end dem, der anvender natur olierne.

For at få den bedste beskyttelse mod myg anbefaler Trope- og rejseklinikken på Amagerbrogade i København hensigtsmæssig påklædning samt brug af mygge-midlet Autan. Tidligere har de foretrukne myggemidler været jungleolie og MyggA, der indeholder stoffet diethyltoluamid. Miljøstyrelsen har imidlertid forbudt stoffet i Danmark. Der kommer dog hele tiden nye midler på markedet, og det er en god ide at spørge om valg af myggemidler på apoteket inden man tager af sted.

Bliver man alligevel stukket af myg, kan kløen lindres med kløestillende midler. Der findes mange kløestillende midler på markedet i dag. Et produkt der kan anbefales er Mepyramin 2% stift eller creme, der bl.a. indeholder antihistaminer, der giver en kløestillende virkning.