Akne – Det kan du selv gøre for at få færre bumser Artikel

Akne eller bumser opstår når hudens porer (talgkirtler) stopper til med dødehudceller og talg. Bumser smitter ikke og skyldes ikke dårlig hygiejne eller usund kost, så derfor er det ikke rigtigt at omtale akne som uren hud. Alligevel kan den rette hudpleje og muligvis kost hjælpe på lette tilfælde af akne.

Rens din hud – men undgå at overbehandle.

Bumser opstår fordi hudens talgkirtler producerer for meget talg – også kaldet sebum. Denne overproduktion gør at talgkirtlerne stopper porerne til, så der bliver en prop.

Bakterien Propionebacterium acnes ( P. acnes) findes naturligt på huden og i hårsækkene. Bakterien kan nedbryde talg, men frigiver samtidig en del stoffer, som kan give irritation og betændelse på huden, som man kan se som bumser.
Det kan derfor være en fordel at vaske ansigtet morgen og aften med en mild sæbe og evt. smørre ansigtet med en vandbaseret creme, som ikke er fed. Der findes i handlen hudplejeprodukter, som hæmmer bakteriedannelse og betændelse.

Skrubbecremer eller skrappe rensemidler kan godt forværre akne, specielt hvis bumserne er betændte, så vær forsigtig med at overbehandle din hud. Du bør undgå at klemme på bumserne, da det kan gøre betændelsen værre og du risikerer at få ar.
Hvis du bruger dækcreme eller lign., er det vigtigt, at det bliver renset af om aftenen.

Læs også:
Akne symptomer og medicinsk behandling

Kost der måske kan give bumser

Undersøgelser viser, at kosten ikke påvirker udvikling af akne . Hverken chokolade eller fedtholdige fødevarer som f.eks. chips eller lign virker som, at de er skyld i, at man får bumser. Der findes nogen dokumentation for, at der kan være en sammenhæng mellem akne og hvor meget mælk og mælkepulverbaserede drikke man indtager. Jo mere man drikker, jo større risiko er der for akne. Man mener, at en mulig forklaring kan være mælkens indhold af bestemte molekyler, der stimulerer udviklingen af bumser.

Hormonforandringer forværer udviklingen af bumser

Hormonforandringer i kroppen kan være skyld i eller forvære din akne. Det er fordi, at hårsækkene i huden har tilknyttet talgkirtler og når hårsækkene bliver påvirket af mandlige kønshormoner, udskiller de mere talg. Kvinder der lider af akne har ikke flere mandlige kønshormoner end alle andre, men de er mere følsomme overfor den naturlige forekomst af kønshormonerne og får derfor mere akne.

Hormonændringer ses ofte hos:

  • Teenagere
  • Kvinder, 2-7 dage før menstruationen
  • Gravide kvinder
  • Stressede mennesker
  • Personer i behandling med visse medikamenter, f.eks. binyrebarkhormon

Andre årsager til at du får bumser

  • Bumser kan være arveligt betinget. Børn hvis forældre har, eller har haft akne, har en øget risiko for selv at få de samme hudproblemer
  • Tætsiddende tøj som gnider mod kroppen giver også en øget risiko for bumser
Kilder:
Milk consumption and acne in adolescent girls. Dermatol Online J. 2006 May 30;12(4):1.
Adebamowo CA, Spiegelman D, Berkey CS, Danby FW, Rockett HH, Colditz GA, Willett WC, Holmes MD.
Department of Nutrition, Harvard School of Public Health, Boston, USA.


Family history, body mass index, selected dietary factors, menstrual history, and risk of moderate to severe acne in adolescents and young adults. J Am Acad Dermatol. 2012 Dec;67(6):1129-35. doi: 10.1016/j.jaad.2012.02.018. Epub 2012 Mar 3.
Di Landro A, Cazzaniga S, Parazzini F, Ingordo V, Cusano F, Atzori L, Cutrì FT, Musumeci ML, Zinetti C, Pezzarossa E, Bettoli V, Caproni M, Lo Scocco G, Bonci A, Bencini P, Naldi L; GISED Acne Study Group.