Akrocyanose (blå fingre og tæer) tema

Acrocyanose opstår pga. spastiske kramper i små arterioler. Oftest i fingre og tæer. Symptomerne er klamtsvedende og klam hud med blåfarvning pga. iltmangel til vævet.

Acrocyanose opstår pga. spastiske kramper i små arterioler. Oftest i fingre og tæer. Symptomerne er klamtsvedende og klam hud med blåfarvning pga. iltmangel.

Definition, årsager og symptomer

Akrocyanose er en tilstand af iltmangel i de yderste dele af kroppens lemmer dvs. fingre og tæer. Det kan ligeledes ses på håndled og lægmusklerne.

Tilstanden skyldes spastiske kramper i de små blodforsynende pulsårer (arteriolerne), der går til fingre og tæer. Spasmerne medfører, at der ikke bliver tilført ilt nok til fingre og/eller tæer, og disse bliver blåfarvede pga. det iltfattige blod.

Tilstanden er meget almindelig, og ses hyppigst hos yngre kvinder. Den viser sig ofte i kulde. Blåfarvningen viser sig symmetrisk på begge hænder og/eller begge fødder. Huden bliver klamtsvedende og kold, men der tilkommer ingen smerter eller sår på huden.

Forholdsregler

Tilstanden er ganske harmløs, og går over af sig selv. Der er ikke fundet nogen tilgrundliggende sygdom, og det er ikke nødvendigt med behandling. Det anbefales at holde hænder og fødder varme, hvis man har tendens til akrocyanose.

Der findes bl.a. bindevævs- og karsygdomme, der kan give blåfarvning af fingre og tæer. Disse kan være alvorlige, men symptomerne vil ofte vise sig asymmetrisk og kun på enkelte tæer eller fingre. Man er tit bekendt med sin tilgrundliggende sygdom.

Læs også: Raynauds syndrom

Artikler

artikel

Motion på recept - Motionsmanualen

Motion på recept - Motionsmanualen - målgrupper

Redaktionen 05/01/2006
kategori

Sex og samliv

Sex, kærlighed og sensualitet er en vigtig del af livet - hele livet. Sex e...

Redaktionen 17/01/2009