Alkohol giver kræft Artikel

Alkohol er et kræftfremkaldende stof, og lang tids alkoholforbrug øger risikoen for kræft i bla. munden spiserøret, leveret og brystkræft hos kvinder. Hvis vi i Danmark holdt op med at drikke alkohol, ville det kunne ses på antallet af kræftdødsfald, der for er det heller ikke uden betydning for dit helbred, om du følger Sundhedsstyrelsens alkoholanbefalinger.

Jo mere du drikker jo større risiko for kræft

De fleste af os ser alkoholproblemer, som noget der er forbeholdt misbrugere med et meget stort alkoholforbrug, hvor man drikker sig fuld hver dag. Men der skal ikke meget til før det kan ses på kræftstatistikkerne.

- Vi ved, at 2-3 genstande om dagen øger risikoen for kræft i bryst, strube og spiserør væsentligt. Det er en risiko, der kalder på en indsats over for den helt almindelige dansker, siger Jette Dam-Hansen, Lægeforeningen til Magasinet RUS

Læs også:
Gode råd til forældre om børn og alkohol

Alkohol er da godt for hjertekar -sygdomme ikke?

Noget tyder på, at et meget lille indtag af alkohol kan have en gavnlig effekt på helbredet. Men at bruge det, som en grund til at dele en flaske rødvin hver aften – altså for helbredets skyld, giver desværre den modsatte effekt. Ifølge Sundhedsstyrelsen har en engelsk undersøgelse afvejet risici og fordele ved alkohol og fundet mængden af alkohol, som giver den laveste dødsrisiko.

Læs også:
Hvad ved du om alkohol - 5 hurtige råd

Så meget alkohol bør du drikke hver dag for at have den laveste dødsrisiko:

Kvinder

  • 0 genstande (0 g alkohol) for kvinder under 45 år
  • ¼ genstand (ca. 3 g alkohol) om dagen for kvinder mellem 45 og 64 år
  • Under ½ genstand (4 g alkohol) om dagen for kvinder i 65-års alderen og derover.

Mænd

  • 0 genstande (0 g alkohol) for mænd under 35 år
  • ½ genstand (ca. 5 g alkohol) om dagen for mænd mellem 35 og 64 år.
  • 1 genstand (11 g alkohol) om dagen for mænd i 65-års alderen og derover.

Hvad gælder - 14/21 eller 7/14?

I august 2010 kom Sundhedsstyrelsen med nye alkoholanbefalinger. Tidligere har man fokuseret på hvad man maksimalt bør drikke, men desværre blev det opfattet af nogen, som at det var risikofrit, ja måske endda sundt at drikke til den øvre max grænse. Derfor er grænsen på 7 genstande for kvinder og 14 genstande for mænd om ugen, et udtryk for hvor meget man maksimalt kan drikke uden at det påvirker helbredet og f. eks øger risikoen for kræft.

Læs også:
De 7 nye alkoholråd

Hvorfor giver alkohol kræft

Ifølge kræftens bekæmpelse er der flere årsager til at alkohol giver kræft. Det skyldes at alkohol:
  • Danner kræftfremkaldende nedbrydningsprodukter
  • Forstærker virkningen af andre kræftfremkaldende stoffer
  • Påvirker kvindelige kønshormoner
  • Ændrer omsætningen af folat i kroppen