Analabsces og analfistel Artikel

Definition og årsager


En analabsces er en byld i vævet omkring endetarmen. En sådan kan opstå ved, at bakterier fra en furunkel i huden spreder sig dybere ned i vævet, eller ved at der går betændelse i en af kirtlerne omkring endetarms-åbningen. Endelig kan det også ses ved personer, der har Crohns sygdom , hvor bylden så ofte ligger dybt i vævet omkring endetarmen. Indholdet i en analabsces er pus, der består af døde bakterier og hvide blodlegemer.

En analfistel er en falsk forbindelse fra huden omkring endetarmsåbningen og ind til det indre af endetarmen. Der er således opstået en kanal, hvor afføring fra endetarmen kan presses ud. De fleste analfistler dannes ud fra en analabsces.

Symptomer på analabsces og analfistel


Analabsces:

  • Smerter i endetarmen.

  • Ømhed, rødme og hævelse omkring endetarmsåbningen.

  • Almen sygdomsfølelse med feber og utilpashed. Dette ses ved de dybtliggende analabscesser og er et faretegn, da det kan være tegn på udvikling af blodforgiftning ( sepsis ).

  • Evt. kan der spontant gå hul på bylden, således at der flyder pus ud. Smerterne vil da forsvinde.

Analfistel:

  • Afføring eller slim, der konstant siver ud fra et sted i nærheden af endetarmsåbningen.

  • Irritation og kløe af huden omkring endetarmsåbningen.

  • Svært ved at komme af med afføring.

  • Symptomer på analabsces.

Forholdsregler og diagnose


Ved symptomer på analabsces eller analfistel bør man gå til sin egen læge, der kan henvise til yderligere udredning og behandling. Området omkring endetarmsåbningen undersøges, og endetarmen undersøges med en finger og evt. med et gennemsigtigt plastikrør (anoskop), der føres et lille stykke ind i endetarmen. Ved dybtliggende analabscesser eller analfistler kan det være nødvendigt at lave en ultralydsscanning eller MR-scanning af endetarmen. Analfistler kan man undersøge med tynde metaltråde for at finde ud af, hvordan den nye kanal ligger i vævet.

Behandling af analabsces og analfistel


Analabsces:
Behandlingen af en analabsces er at sørge for, at det pus, der er inden i bylden, kan komme ud. Dette gøres ved en lille operation, hvor man skærer hul i bylden. Små analabscesser kan syes med det samme, mens større skal hele åbent. Det er meget vigtigt, at man efter operationen holder området omkring endetarmsåbningen ren. Dette gøres ved at skylle med en håndbruser et par gange om dagen. Der skal desuden behandles med antibiotika for at dræbe de bakterier, der har dannet analabscessen. Et par måneder efter operationen skal det kontrolleres, at der ikke er opstået analfistler.

Analfistel:
En analfistel fjernes ved operation, hvor man fjerner vævet i den falske kanal. Det sår, der opstår herved, lader man stå åbent, mens det heler. Det er meget vigtigt, at såret holdes rent, ved at man skyller endetarmsåbningen med en håndbruser efter toiletbesøg. I nogle tilfælde fjernes kun det yderste af vævet i analfistlen, hvorefter en særlig tråd føres igennem den falske kanal og efterlades der, indtil analfistlen er helet. Dette kan tage flere måneder. I komplicerede tilfælde kan det være nødvendigt at lave en større operation, hvor man midlertidigt fører tyktarmen ud gennem huden på maven (en colostomi), således at afføringen kommer ud i en pose, der fæstnes til huden på maven. Endetarmen aflastes således, og analfistlen kan få ro til at lukke sig. Tyktarmen kan senere lægges tilbage, så man igen får et normalt tarmsystem.

Forløb


Efter operation for analabsces eller analfistel forsvinder symptomerne. Der kan dog senere opstå nye analabscesser eller analfistler, som så må behandles igen. Særligt personer med Crohns sygdom kan opleve gentagne tilfælde, der kan være meget komplicerede.

Denne artikel er oprettet på Sundhedsguiden d. 30.10.07