Analkløe (Pruritus ani) Artikel

Analkløe betyder kløe ved endetarmen. Analkløe skyldes ofte hæmorider. Analkløe er almindeligt forekommende.

Definition og årsager


Analkløe vil sige, at der er kløe i eller omkring endetarmsåbningen. Tilstanden skyldes oftest hæmorider , revner i endetarmen eller overaktive svedkirtler omkring endetarmsåbningen. Ved disse tilstande vil der være fugtigt omkring endetarms-åbningen hele tiden, enten pga. lidt afføring, der siver ud fra endetarmsåbningen, eller fordi svedproduktionen er øget. Fugten i sig selv irriterer huden, men særligt hvis der er afføring på huden, virker dette meget lokalirriterende. Analkløe kan dog også skyldes børneorm , der ofte giver natlig analkløe. Det kan også skyldes en svampeinfektion eller eksem i huden omkring endetarmsåbningen.

Symptomer på analkløe


Analkløe er i sig selv et symptom. Kløen er ofte meget intens og kan ledsages af en fornemmelse af, at der er fugtigt omkring endetarmsåbningen.

Forholdsregler og diagnose


Hvis man har analkløe, skal man sørge for at holde området omkring endetarmsåbningen rent og tørt. Det kan være en god ide at vaske omkring endetarmsåbningen med en blød klud og rigeligt vand, efter at man har haft afføring. Evt. kan man skylle med en håndbruser. Man bør ikke bruge sæbe, og man må ikke skrubbe, da det kan irritere huden yderligere. Man bør heller ikke bruge cremer eller salver, medmindre årsagen til kløen er svamp eller anden hudlidelse.

Hvis man oplever analkløe gennem længere tid, bør man gå til sin egen læge for at blive undersøgt.

Behandling af analkløe


For at kunne behandle analkløen må man finde ud af, hvad der har udløst det, så man kan behandle den udløsende årsag. Analkløen vil forsvinde, når man har fjernet den udløsende årsag.

Forløb


Mange mennesker oplever analkløe i en kortere periode. I mange tilfælde forsvinder det af sig selv i løbet af et par dage. Efter behandling af den udløsende årsag forsvinder analkløen ofte med det samme.

Denne artikel er oprettet på Sundhedsguiden d. 30.10.07