Appelsinhud (Cellulites) Artikel

Appelsinhud eller cellulite, som det også hedder, er overfyldte fedtdepoter i underhuden, der giver huden et nubret og hullet udseende der minder om skrællen på en appelsin. Langt de fleste kvinder vil opleve at få cellulite og selvom det er helt normalt ønsker de fleste at slippe af med det.

Derfor får du appelsinhud

Du får appelsinhud, når bindevævet under huden er ujævnt og uregelmæssigt i sit mønster. Det får nemlig fedtvævet til at skubbe sig op og se klumpet og bulet ud under huden.

Langt flere kvinder end mænd får appelsinhud, og det skyldes, at flere kvinder har uregelmæssigt bindevæv end mænd - men også fordi at kvinder helt naturligt har mere fedt på kroppen end mænd.

Appelsinhud er ikke nødvendigvis et udtryk for, at man er for tyk, for tynde mennesker kan sagtens have appelsinhud. Dog kan et vægttab hjælpe på appelsinhuden, hvis du har et par kilo ekstra på kroppen.

Appelsinhud har et arveligt komponent, så kommer du fra en familie af kvinder med appelsinhud, er der stor sandsynlighed for, at du også får det - hvis du er kvinde.

Motion og sund vægt kan modvirke appelsinhud

Appelsinhud er helt normalt og uskadeligt. Hvis du ønsker at tage kampen op, er de to bedste råd:

  • Undgå overvægt: Det fedt som buler frem under huden er et naturligt fedtlag, men er du overvægtig, er fedtlaget større og det sætter ekstra pres på bindevævet, som skal holde det på plads.
  • Dyrk motion: Motion virker fordi musklerne kan hente energi fra appelsinhuds-fedtet mens man motionerer. Samtidig kan motion øge blodgennemstrømningen i de områder hvor man har appelsinhud.

Behandling af appelsinhud virker kun kortvarigt

Der bliver solgt mange cremer, som lover at kunne fjerne appelsinhud, men der er ikke noget der tyder på at det hjælper.

Der er lavet små forsøg, som viser, at nogle aktive stoffer kan have en effekt, men forsøgende er så små at de ud fra et videnskabeligt synspunkt ikke har nogen betydning. Her kommer dog lidt information om nogle af de muligheder der findes på markedet for at bekæmpe appelsinhud.

Selvom nedenstående behandlinger virker kortvarigt, giver motion og vægttab (i tilfælde af overvægt) langt bedre resultater.

Retinol Creme

I et lille studie med 15 kvinder, som testede en retinol creme 0,3% i et halvt år, viste en lille forbedring af cellulites området, sammenlignet med placebo. Teorien er, at retinol, som er A-vitamin, gør huden tykkere og dermed bedre kan dække over appelsinhuden.

Methylxanthin Creme

Enkelte studier viser at det er muligt at mindske mængden af cellulites med creme som indeholder Methylxanthiner, det er en gruppe af stoffer, som også koffein og aminofyllin er en del af. Man mener cremen nedbryder fedtvævet, men man er ikke sikker på om det rent faktisk er muligt at transportere nok af stoffet gennem huden og ned i fedtvævet. Eksperter advarer at der skal langt flere undersøgelser til, før man kan anbefale disse stoffer til cellulites-behandling.

Massage behandlinger

Massagebehandlinger er ofte en kombination af massage og vakuum sug fra maskiner, som er udviklet til dette formål. Mindre undersøgelser viser, at hvis man bliver behandlet flere gange om ugen i en 3 måneders periode, så vil man se en effekt. Desværre tyder undersøgelserne også på, at appelsinhuden vender tilbage, når man stopper behandlingen.

Lys- og laserbehandling

Lys- og laserbehandling bliver tit kombineret med massage. Igen viser mindre undersøgelser, at behandling har en midlertidig effekt dvs at appelsinhuden vender tilbage efter endt behandling.

Fedtsugning

Fedtsugning er ikke en god løsning hvis man har cellulites. Den fedt som giver appelsinhud ligger meget tæt på huden og en fedtsugning vil typisk fjerne det fedt, som ligger dybere og altså ikke fjerne eller påvirke det fedt som ser bulet ud på huden.