ARDS (Adult Respiratory Distress Syndrome) Artikel

ARDS er en pludseligt opstået tilstand, hvor lungerne ikke kan optage så meget ilt, som kroppen har brug for. Årsagerne til ARDS kan være mange.

Definition og årsager


ARDS er en pludseligt opstået tilstand, hvor lungerne ikke kan optage så meget ilt, som kroppen har brug for. Samtidig kan den kuldioxid, der dannes i kroppen, ikke luftes ud. Der opstår voldsom åndenød, og personen kan blive blå omkring læber og negle og mister i værste tilfælde bevidstheden. Tilstanden har mange navne og kaldes bl.a. også akut lungesvigt eller shocklunger.

Årsagerne til ARDS kan være mange, men generelt gælder det, at enhver voldsom påvirkning af lungen kan udløse ARDS. Når lungen på en eller anden måde beskadiges, bliver luftblærerne og de små blodårer utætte og lækker væske og proteiner (se Lungerne og luftvejene ). Dette medfører et lungeødem (vand i lungerne), og det bliver sværere for ilten at passere fra luften og ind i blodet. Der kommer desuden en betændelsesagtig reaktion, og der tabes surfaktant. Surfaktant er det stof, der normalt hjælper med at holde de små luftblærer åbne. Ved mangel på surfaktant klapper luftblærerne let sammen, og der kan så ikke udveksles ilt og kuldioxid i det område.

Eksempler på årsager, der kan udløse ARDS:

 • Blodforgiftning (sepsis) , der påvirker alle kroppens organer.

 • Nærdrukning: Det vil sige, at man har været meget tæt på at drukne.

 • Voldsomme traumer, som f.eks. trafikulykker, eksplosioner eller udsættelse for ekstrem varme eller kulde.

 • Indånding af giftige gasser som f.eks. klordampe eller røg fra en brand.

 • Sygdom i andre organer, f.eks. stort blodtab, anafylaktisk shock eller akut bugspytkirtelbetændelse .

 • Ophold i 4-5 kilometers højde (gælder ikke fly, der normalt har en trykreguleret kabine).

Symptomer på ARDS


Timer efter den skadelige påvirkning kan følgende ses:

 • Hoste.

 • Hurtig vejrtrækning.

 • Åndenød.

 • Uro, angst og forvirring.

 • Blåfarvning af særligt læber og neglelejer.

 • Evt. boblende vejrtrækning.

Forholdsregler og diagnose


Hvis man har været udsat for en af ovenstående udløsende påvirkninger, bør man søge læge hurtigst muligt, også selvom man ikke har nogen symptomer på det tidspunkt. Dette skyldes, at symptomerne ofte først viser sig efter nogle timer, og når de viser sig, kan de udvikle sig meget hurtigt.

Lægen vil udspørge om, hvad det er, man har været udsat for og hvor længe. Der sættes et såkaldt pulsoximeter på en finger, som kan måle iltmætningen i blodet. Ofte laves der også en arteriepunktur, som er en blodprøve fra en pulsåre i håndleddet. En arteriepunktur giver mange værdifulde oplysninger om ilt og kuldioxid i blodet. Der tages også et røntgenbillede af lungerne, hvor man kan se, at lungerne er mere hvide end normalt. Hvis lungerne er helt hvide, er det et meget alvorligt tegn på, at det meste lungevæv er involveret.

Behandling af ARDS


Så vidt muligt skal den udløsende årsag findes, så man kan målrette behandlingen efter denne. I alle tilfælde skal der dog gives ilt på en særlig maske. Der skal gives så meget, at iltmætningen i blodet holdes over 90%. Hvis ilt på maske ikke er nok, er det nødvendigt med respiratorbehandling. Man vil ofte sørge for at indstille respiratoren, så der hele tiden er et let overtryk i luftvejene. Dette modvirker, at flere luftblærer falder sammen og kan åbne nogle af dem, der allerede er klappet sammen. Iltindholdet i den luft, respiratoren puster ned i lungerne, skal også kontrolleres nøje, da et for højt indhold kan skade lungevævet yderligere. I de mest udtalte tilfælde kan det nogle gange komme på tale midlertidigt at tilslutte patienten til en kunstig lunge-maskine. Her ledes blodet konstant ud af kroppen og gennem maskinen, som ilter det, før det pumpes tilbage.

Forløb og komplikationer


ARDS er en meget alvorlig tilstand, der kan ende med døden, hvis ikke behandling påbegyndes med det samme. Selv med rettidig og korrekt behandling kan det i de værste tilfælde være umuligt at redde livet. Hvor alvorlig ARDS er, afhænger til dels af, hvad der har udløst tilstanden, hvor blodforgiftning (sepsis) og stort blodtab er nogle af de alvorligste. Hvis man overlever ARDS, vil lungerne som regel komme sig helt i løbet af et par måneder.


Denne artikel er oprettet på Sundhedsguiden d. 06.11.07