Astma hos børn Artikel

Astma og astmatisk bronkitis vil blive behandlet under et i dette afsnit, idet symptomer, forholdsregler og behandling er identiske.

Astma og astmatisk bronkitis vil blive behandlet under et i dette afsnit, idet symptomer, forholdsregler og behandling er identiske.

Astma er en lungesygdom, som skyldes sarte luftrør. At barnet har astma eller astmatisk bronkitis betyder ikke nødvendigvis, at barnet er allergisk, men allergi er en sygdom, som kan forværre astma.

Astma er en reaktionstilstand, hvor bronkiernes slimhinde hæver op pga. en betændelsestilstand, som giver øget sekret i bronkiegrenene. Betændelsestilstanden skyldes ikke bakterier eller virus og kan derfor ikke behandles med penicillin. Samtidig med betændelsestilstanden strammes musklerne, der sidder omkring bronkierne. Den snævre plads bevirker naturligvis, at barnet får besvær med at trække vejret.

Reaktionen i lungerne skyldes irritanter, f.eks. røg, pollen, dyreskæl, støvmider og skimmelsvamp, som inhaleres i lungerne.

Forkølelser forværrer ofte tilstanden.

Barnet vælger naturligt at anbringe sig i stillinger, som giver det mest mulig luft i lungerne. Barnet vælger også stille lege, fordi det kræver mindre iltning af lungerne.

 • Hvæsende, pibende vejrtrækning også i hvile

 • Brug af muskler på hals, bryst og ryg, man taler om "indtrækninger"

 • Hoste

 • Natlig hoste

 • Nedsat fysisk aktivitet, vælger inde-/siddelege

 • Nedsat appetit

 • Oftere lungebetændelse end andre børn

 • Uoplagthed

Mange små og større børn går rundt med en ubehandlet eller underbehandlet astma. Det er vigtigt, at de kommer i effektiv behandling, da lungefunktionen ellers kan blive varigt nedsat.Der findes i dag fine behandlingsmuligheder, som stort set ingen bivirkninger har for barnet, fordi de kan gives som inhalationer direkte ned i lungerne, og dermed behøver mængderne ikke at være så store.Muskelafslappende medicin


Medicinen virker afslappende på muskulaturen omkring bronkierne, dette giver mulighed for, at der kan komme luft ned i lungerne.

Forebyggende medicin


Denne medicin virker helende på slimhinden i bronkierne, dermed nedsættes sekretmængden i bronkierne.

Medicinen er et binyrebarkhormon, som i børnedosering ikke giver barnet bivirkninger - gives ofte i længere perioder af gangen.

Forholdsregler ved husstøvmideallergi


Hustøvmiderne lever af menneskers og dyrs hudskæl, miderne trives bedst i varme og fugtige omgivelser.

Det er derfor vigtigt med god udluftning flere gange dagligt samt en tør bolig - specielt i soverummet. Fugtigheden må i vintermånederne ikke overstige 45% - målt på et hygrometer. I sommermånederne er grænsen 65%. Desuden må der ikke dannes fugt indvendig på termoruder eller andre to-lagsruder. Øvrige tegn på fugt er sur og muggen lugt i skabe og bag møbler samt mug og jordslåede pletter på væggene.

Rengøring af hjemmet skal være almindelig grundig rengøring. Læs Forbrugerstyrelsens pjece "Gør rigtigt rent".

Sengelinned bør vaskes mindst 2 gange om måneden ved minimum 55ºC.

Dyne og hovedpude bør vaskes mindst 4 gange om året ved minimum 55ºC. Rullemadras bør vaskes mindst 6 gange årligt ved minimum 55ºC.

Det kan i øvrigt anbefales at bruge "allergi overtræk", det er overtræk til dyne, pude og madras. Ideen med det er, at det er lavet af et materiale og syet i sømmene på en måde, at det ikke er muligt for husstøvmiderne at trænge igennem. Det er videnskabeligt bevist, at det hjælper. Du kan få nærmere oplysninger hos Astma- og Allergiforbundet.

 • Beskyt mod passiv rygning

 • Undgå virusinfektioner, det kan være svært, men du kan tage nogle forholdsregler, så barnet er så lidt modtageligt som muligt:

 • Varm påklædning, uldundertøj og varme sokker, som begge dele er med til at beskytte barnet mod kulde og dermed modtagelighed for en evt. infektion

 • Undgå at placere barnets seng op ad en ydermur for ikke at få unødig kulde henover barnet, mens det sover

 • Tør madras i barnevognen. En fugtig madras giver et usundt miljø i vognen

 • Sund mad og vitaminer gør organismen stærk og dermed ikke så modtagelig for infektioner

 • Hvis astma er konstateret, så vær påpasselig med at give barnet medicinen som ordineret. At spare på medicinen kan gøre ondt værre

 • Undgå, at barnet opholder sig i rum, hvor der er stærke lugte eller mados. Den tørre, varme luft fra brændeovn kan også virke generende på en astmatiker

 • Tør bolig med en temperatur på 19-21°C samt korte udluftninger flere gange daglig

 • Rengøring og hygiejne som beskrevet ovenfor