At rejse med børn Artikel

Her kan du læse om at have børn med på rejsen. Få tips til at undgå at dit barn bliver syg på rejsen. Sådan undgår du at dit barn bliver solskoldet på ferien.


Du kan rejse med dit barn, uanset hvilken alder det har. Faktisk er det kun din fantasi og dit mod, der sætter grænser.

Skal du til egne, hvor der kræves særlige vaccinationer, må du naturligvis drøfte det med din læge. Hvis du tager på ferie med dit barn, må du være indstillet på, at ferien indrettes efter barnets behov, dermed får du det mest tilfredse barn, og du får selv den bedste ferie. Det er en anden slags ferie, end du måske er vant til, men bestemt ikke ringere.

Skiferie:


På skiferie kan der lejes pulke til børn, og det kan være nødvendigt med solbriller til barnet, da sollyset er meget skarpt. Brug solcreme med minimum faktor 15 til ansigtet.

Vær opmærksom på, at den tørre luft også kan give barnet et større væskebehov.

Solferie:


Sydpå i varmen skal du være særlig opmærksom på, at barnet får rigelig væske, og på hygiejnen i forbindelse med madlavning. Anvend kun kogt vand eller mineralvand til barnets mad.

Hvis barnet ikke ammes, kan du tage modermælkserstatning med hjemmefra enten i form af pulver eller færdigblandet.

Anvend aldrig modermælkserstatning, der har stået i længere tid end svarende til måltidet, varmen i syden kan give ekstra risiko for, at der gror bakterier i mælken.

Skal I på en længere udflugt en dag, kan du godt anvende færdigblandet modermælkserstatning direkte fra kartonen.

Hold iøvrigt barnet inde eller et svalt sted midt på dagen, den stærke varme kan let blive for voldsom for et lille barn.

Opholder I jer i rum med aircondition, kan det let blive køligt. Du skal da være opmærksom på at give barnet mere tøj på.

Anvend solcreme med minimum faktor 8 og husk, at ved vand og strand virker sollysets dobbelt skarpt på huden.

Kan dit barn sidde selv med ret ryg, findes der gode rygstole, som er behagelige for både barn og voksen. Rygstolen findes også med hjul, således at der er mulighed for at sætte den fra sig med barnet i, og bæreren kan få hvilet ryggen lidt.

Flyrejse:


Ved flyrejse er det en god idé at give barnet bryst eller flaske, når flyet letter og lander. Dermed undgås det ubehagelige tryk i ørerne.

Bilrejse:


På længere rejse i bil er det vigtigt at gøre plads i planlægningen til flere ophold undervejs. Barnet har brug for frisk luft, en skiftning, mad og væske. Pas på det ikke bliver for varmt og undgå ligeledes træk.

Det er praktisk at have en taske med alle barnets skifteting lige ved hånden.

Til søs:


Her skal du også være opmærsom på sollyset og træk. Barnet skal naturligvis have en redningsvest på.

Offentlige transportmidler:


Ved at vælge afdelinger specielt for børnefamilier er der ofte adgang til gode skifte- og legefaciliteter. Desuden er de øvrige passagere indstillet på børneuro, så kan du selv bedre slappe af.

Sørg for at komme i en "ikke-ryger" afdeling.

Vaccination inden rejse:


Kontakt din læge og forhør dig, om det er nødvendigt med vaccination af barnet for at rejse til jeres bestemmelsessted. Mor og far kan have brug for en god ferie med hinanden, uden barn. Mange forældre er betænkelige ved at rejse fra deres barn. Men det overskud, der kan komme af at opleve hinanden som "kærester" igen, kommer jo også barnet til gode.

Barnet vil savne jer, naturligvis - I vil jo også savne barnet.

I kan overveje, om en weekend i ny og næ er bedre end én lang ferie. I hvert fald er det nok det, barnet vil foretrække.

Personligt synes jeg ikke, man skal rejse fra et spædbarn, idet det ingen muligheder har for at forstå, hvor dets forældre er blevet af. Barnet kan bedst klare fraværet, når det er blevet så stort, at det har fået et sprog og kender de mennesker godt, det skal bo hos.

Har du været væk i en længere periode, skal du indstille dig på, at barnet ikke kommer dig glædestrålende i møde ved hjemkomsten. Tværtimod vil det måske afvise dig. De følgende dage vil barnet til gengæld kræve dig meget og græde, når du forlader det af angst for, at du forsvinder igen. Prøv at indrette det således, at I kan være meget sammen de næste dage, så barnet kan blive trygt ved, at alt er, som det plejer at være.

Det er naturligvis vigtigt, at barnet er sammen med mennesker og i omgivelser, som det er kendt og trygt ved, mens I er væk.


Et dårligt rejsetidspunkt:
Omkring 7-10 måneders alderen er det problematisk at rejse fra barnet. Det er alderen, hvor barnet føler sig stærkt knyttet til forældrene, især moderen. Barnet er skeptisk og til tider bange for fremmede.

I denne periode er det ikke en god idé at rejse flere dage fra barnet. Det kan blive angst, hvilket kan give en del problemer, f.eks. kan barnet ændre sine søvnvaner så totalt, at selv den bedste ferie ikke er det værd.