Børn skal røre sig 60 min. om dagen Artikel

Børn skal have maser af motion. Få viden om børns sundhed og motion. Børn skal røre sig 60 min. om dagen. Læs om motion som forebyggelse af sygdomme hos børn. Motion som behandling af fedme hos børn.


Børn skal bevæge sig 60 min.
om dagenFlere og flere børn bevæger sig for lidt, og de er i markant dårligere form end tidligere. Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at børn skal bevæge sig mindst 60 minutter hver dag - og gerne lidt til.

Børn bevæger sig for lidt

Mange børn bevæger sig meget... Heldigvis. Men to ud af tre 11-15-årige lever ikke op til anbefalingen om at bevæge sig 60 minutter hver dag, og børn er i langt dårligere form i dag end for tyve år siden. Derudover er ca. hvert 7. barn overvægtig. Der er eksempler på børn, der er i så dårlig form, at man har fundet tegn på tidligt stadie af diabetes 2 helt ned hos 9-årige. Det har alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser på længere sigt, for børnene får større risiko for at udvikle hjerte- og kredsløbssygdomme, diabetes 2 og visse typer kræft end børn, der er fysisk aktive.

Flere børn køres

Flere børn køres i bil til skole end tidligere: De sidste 30 år er andelen af børn, der køres i bil til og fra skole steget næsten 200%. Jo yngre børnene er, jo oftere bliver de kørt i skole. Derudover fylder de stillesiddende fritidsaktiviteter mere af børns hverdag f.eks. ser to ud af tre 11-årige drenge mindst tre timer foran tv og computer.
Kun ca. 6 % af befolkning ved, at børn skal bevæge sig mindst 60 minutter om dagen, og Sundhedsstyrelsens ønske er derfor at gøre forældre og børneprofessionelle opmærksomme på 60 minutters-budskabet og gøre dem bevidste om deres ansvar. De skal være med til at sikre vigtigheden af, at børn får gode oplevelser med leg og bevægelse i skolen, på fritidshjemmet og hjemme hos mor og far.

Motion gavner motorik og indlæring

Daglig bevægelse er afgørende for børns sundhed bl.a., fordi børn opbygger deres muskler og knogler, mens de vokser. Aktive børn trives bedre, har mere energi og er mindre syge. Bevægelse styrker børns motorik, så de har lettere ved at koncentrere sig og lære. Motorikken har især betydning for sprogstimulation. Der tegner sig desuden et billede af, at stillesiddende børn har flere sociale problemer, fordi de bl.a. ikke kan følge med i de andre børns leg og dermed bliver udelukket af fællesskabet.

Sundhedsstyrelsen anbefaler:

Børn skal bevæge sig mindst 60 minutter hver dag ved moderat intensitet. Derudover skal børn to-tre gange om ugen lave aktiviteter, der fremme og vedligeholder kondition, muskelstyrke, bevægelighed og knoglesundhed f.eks. ved aktiviteter med høj intensitet af 20-30 minutters varighed.