Sådan kan du behandle køresyge, søsyge og luftsyge Artikel

Man ved ikke med sikkerhed hvorfor nogle mennesker bliver køresyge, søsyge eller luftsyge. Man mener det skyldes, at balancesansen bliver overstimuleret eller at der ikke er overensstemmelse mellem de forskellige sanse indtryk. Der findes medikamenter man kan tage, for at undgå transportsyge, men der findes også ting, man kan gøre, for at undgå kvalme og svimmelhed

Sådan kan du behandle køresyge uden medikamenter

For at undgå at blive køresyg er der flere ting man kan gøre. Den vigtigste er at sørge for, at der er overensstemmelse mellem hvad f.eks øjet ser og hvad balancesansen registrerer. Tænk også på, at hvis man tidligere har oplevet at blive køresyg, så kan angsten og forventningen om, at det skal ske igen, være med til, at man bliver dårlig.

Læs også:
Hvad er køresyge?

5 råd mod transportsyge

  • Se ud af vinduet , når bilen kører: For nogen kan det være en fordel at sidde på forsædet og kigge ud i horisonten. Udgå at læse eller se film.
  • Sov under køreturen
  • Få frisk luft: sørg for at få frisk luft og undgå at få det for varmt.
  • Undgå stærke dufte: Mad der lugter kraftigt eller parfumer kan være med til at give kvalme.
  • Træn at køre bil: De fleste bliver mindre køresyge med alderen, fordi hjernen efterhånden lærer at genkende bevægelsen. Så man kan med fordel træne ved at køre længere ture i bilen.

Armbånd mod kvalme

Der findes i handlen armbånd mod køresøge, søsyge, graviditetskvalme mm. Tanken bag er, at armbåndet hjælper mod kvalme via akupressur. Armbåndet trykker på et bestemt sted på håndledet ( P6), som dermed kan mildne kvalme. Videnskabelige undersøgelser konkluderer, at akuprerssur på håndledet kan have en gavnlig effekt på kvalme. Så det kan være værd at prøve, og så har det ingen bivirkninger.

Læs også:
At rejse med børn

Medicinsk behandling af køresyge, luftsyge og søsyge

Der findes medicin, som man kan tage for at sløre balancesansen. Husk altid at tale med lægen, før du begynder at medicinere dig selv eller dine børn.

Antihistaminer

Antihistaminer virker sløvende og hæmmer balancecenteret og kan tage lidt af kvalmen. Man skal tage antihistamin 1-2 timer før man skal ud at køre og man skal huske, at man ikke selv må køre eller drikke alkohol, når man har taget antihistamin. Disse mærker hjælper mod transportsyge:
  • Marzine (indeholder Cyclizin): Kan bruges af børn og voksne over 12 år
  • Phenergan ( indeholder promethazin): Kan bruges fra 2 år
  • Prometazin "Era" (indeholder promethazin): Må kun bruges af voksne (må kun bruges af børn efter aftale med lægen)

Scopolamin

Scopolamin er et såkaldt antikolinergikum, som dels virker ved at hæmme kvalmecentret i hjernen og dels ved at have en vis hæmmende effekt på balanceorganet. Dette mærke indeholder Scopolamin:
  • Scopoderm ( indeholder scopolamin): Til børn og voksne over 10 år . Er et plaster man sætter bag øret og virker i op til 3 dage.
Dette er blot et udsnit af produkter – tal med din læge hvis du skal ud at rejse og er bekymret for transportsyge.
Kilde: Cochrane systematic reviews examine P6 acupuncture-point stimulation for nausea and vomiting.