Behandling af ar efter acne og andre ar tema

Efter at have haft acne (bumser), opstår der ofte ar i området. Arrene kan enten være røde, mørkfarvede eller uden pigment, og ligge i den øverste del af læderhuden eller gå dybere ned i læderhuden. Heldivis findes der behandlingsmuligheder f.eks Elipse behandling og CO2-laser.

Efter at have haft acne (bumser), opstår der ofte ar i området. Arrene kan enten være røde, mørkfarvede eller uden pigment, og ligge i den øverste del af læderhuden eller gå dybere ned i læderhuden. Heldivis findes der behandlingsmuligheder f.eks Elipse behandling og CO2-laser

Find produkter til behandling af bumser på Rothes.dk - Danmarks online apotek

Baggrund

Efter at have haft acne, opstår der ofte ar i området. Arrene kan enten være røde, mørkfarvede eller uden pigment, og ligge i den øverste del af læderhuden eller gå dybere ned i læderhuden. Der kan også være tale om ar efter kradsningsmærker, eller ice-pick ar, som er meget dybe og skarpe.

Røde ar

Ar, som er røde, skyldes udvidede blodkar. Disse kar kan lukke med optisk behandling med Ellipsen. Ellipsen er et blitzlampesystem, som anvendes på samme måde som en laser. Ellipsen kan lave et bestemt farvet lys, hvormed karudvidelserne kan lukkes, når lyset kommer i kontakt med blodkar i huden. Denne behandling kan foretages flere gange, afhængig af, hvor mange karudvidelser der er, og i hvor mange lag i huden de ligger. Man kan ikke på forhånd vide, om karrene ligger i flere lag. Normalt er det tilstrækkeligt med 1-3 behandlinger.

Mørkfarvede ar

Ar kan blive mørke pga. irritationen efter betændelse i huden eller når den røde, irriterede acnehud har fået sol. Mørkfarvningen kan enten ligge i overhuden eller i læderhuden. Når den ligger i overhuden, kan den fjernes med Ellipse lys. Ellipsen kan lave et bestemt farvet lys, hvorved farvekorn i huden kan ødelægges. Mørkfarvning beliggende i læderhuden er sværere at fjerne. Her kan en kraftig blegecreme anvendes (receptpligtig).

Da sollyset stimulerer dannelsen af pigment, er det vigtigt at anvende en solbeskyttelsescreme (faktor 60) i et par år efter behandlingen, for at holde de farvedannende celler helt i ro.

Hvide ar

Hvide ar skyldes at dannelsen af farvekorn er blevet ødelagt i forbindelse med den aktive acne eller efter kradsningsmærker i huden. Dannelsen af pigment kan aktiveres ved hjælp af stofferne Khellin og phenylalanin samt efterfølgende lysbehandling af huden med Ellipse. Det er også muligt at transplantere pigmentdannende celler fra f.eks. indersiden af overarmen til det hvide område i huden. Behandlingen af de hvide ar er under udvikling, og der kan endnu ikke tilbydes denne behandling.

Overfladisk beliggende ar

Overfladiske ar kan mindskes, når huden stimuleres til at danne mere kollagen. Kollagen ligger i læderhuden og har betydning for hudens elasticitet og fylde. Når mængden af kollagen øges, mindskes arrene. Ellipsebehandling med et bestemt lys kan øge kollagenproduktionen med 92 % 3 døgn efter behandlingen. Denne produktion falder løbende over 2-6 måneder, indtil den igen når normalniveauet. Herefter kan der igen gives en behandling. A-vitaminsyrecrem (recept-
pligtig) påsmurt huden hver aften kan øge kollagenproduktionen yderligere og dermed også glatte huden.

Enkeltstående dybere ar

Enkeltstående dybe ar kan behandles med få dråber siliconeolie, som injiceres i bunden af arret. Herved løftes arrets bund op i niveau med den omkringliggende hudoverflade, og arret jævnes ud. Der skal normalt injiceres få dråber siliconeolie 2-3 gange, før det endelige resultat opnås.

Behandling af flere dybe ar med CO2-laser

Flere dybe ar fordelt over et større eller mindre område på ansigtet kan mindskes ved en CO2-laser behandling. Denne behandling kan udføres enten i lokal eller fuld bedøvelse Med en CO2 laser fjernes de yderste hudceller. Huden glattes og de gamle kollagene fibre strammes op. Man kan med det blotte øje se, hvorledes porerne mindskes, og huden strammes op, når man fører laseren hen over en rynket og slap hud.

Laserpåvirkningen af huden bevirker, at der sker en nydannelse af hudens fine netværk af kollagenfibre. Disse er kortere end de gamle og trækker således huden sammen, hvorved der fås en glattere og fastere overflade end før. Efter laserbehandlingen dækkes huden af en tynd film, undtagen øjenlågene som påsmøres en desinficerende salve. Huden væsker lidt i de efterfølgende dage. Denne væske tørrer ind og sætter sig som en skorpe på det behandlede område. Skorperne holdes tørre og skal sidde på i en uge, hvorefter filmen fjernes. Den nye hud vil være rød i en måned og herefter mindskes rødmen løbende over de næste 3 måneder. I denne periode skal uden beskyttes med en høj solfaktor.

Fortykkede ar

Under en sårhelingsproces kan det ske, at der dannes for meget bindevæv. Vævet bliver hårdt og fylder mere i højden end den normale, omkringliggende hud. Arret hæver sig op over hudoverfladen, og der opstår fortykkede ar. Årsagen til de fortykkede ar kan f.eks. være infektion i helingsfasen og arvelige forhold vedrørende hudegenskaber.

Dette væv kan nedbrydes ved injektion af få dråber binyrebarkhormon, som er konstrueret til at forblive i arområdet. I løbet af 1 til 2 måneder efter injektionen reduceres arret. Antallet af injektioner afhænger af arvævets tykkelse. Der skal som regel 2 til 5 injektioner til med 2 til 3 måneders mellemrum.

Ved at behandle huden ad flere gange med lange intervaller mellem behandlingerne reduceres risiko for bivirkninger, herunder specielt at huden bliver for tynd. En normal bivirkning er, at der kan opstå karudvidelser i arret, disse kan, ligesom andre karudvidelser, behandles med Ellipsen.
Enkelte personer danner keloid ar, som ses når arret vokser ud over den normale hud omkring det oprindelige sår. Disse ar behandles på samme måde som almindelige, fortykkede ar.

Artikler

kategori

Nyttig viden om kost og ernæring

Kosten kan påvirke dit helbred. Spiser du sundt og varieret har det stor be...

Redaktionen 26/01/2009