Behandling af rygproblemer tema

Rygproblemer og behandling af rygproblemer, hvad kan man selv gøre ved rygproblemer, lægebehandling ved rygproblemer, diagnosen på rygproblemer, forebyggelse af rygproblemer. Læs mere nedenfor.

Generelt om rygproblemer

De fleste vil på et eller andet tidspunkt i deres liv opleve at have rygproblemer, men i langt de fleste tilfælde forsvinder problemerne uden behandling. I de fleste tilfælde er sygdomme i ryggen lokaliseret til lænde- eller nakkeregion, og det er karakteristisk, at rygproblemer har et varierende forløb. I tilfælde af længerevarende rygsmerter kan man opsøge læge, som kan undersøge hele kroppen og evt. henvise til røntgenundersøgelse eller MR-skanning .

Rygproblemer udgør en stor samfundsøkonomisk udgift pga. sygemeldinger, hvorfor det er yderst vigtigt at lave en forebyggende indsats.

Behandling i hjemmet


Ved mange rygproblemer kan det hjælpe og forebygge
at lave rygøvelser. Her er vist eksempler på MacKenzie øvelser,
som blandt andet hjælper ved discusprolapser

I tilfælde af lette til moderate rygsmerter er det vigtigt, at man ikke ligger i sengen i mere end højst 1-2 dage, men derimod bevæger sig og bruger ryggen indtil smertegrænsen. Man kan supplere med smertestillende medicin, for at være i stand til at bevæge sig og for at undgå overspænding i musklerne. Muskelsmerter vil kunne lindres ved varmepudebehandling. Når smerterne aftager, skal man langsomt begynde at lave rygøvelser og udspændingsøvelser. Ved at henvende sig til en fysioterapeut kan man få de optimale træningsråd. Får man en henvisning fra egen læge, er der tilskud til fysioterapitræningen.

Det er vigtigt at lave en forebyggende indsats for at undgå rygproblemer. Man skal tænke på at have den rigtige arbejdsstilling, som ikke belaster ryggen. Ligeledes skal man sørge for at have varierende arbejdsstillinger, da gentagende arbejde belaster ryggen mere. Mange rygproblemer kommer efter at have oplevet et forkert løft, hvorfor den rigtige løfteteknik, hvor tunge genstande bliver holdt inde til kroppen, og hvor benene laver det primære arbejde, er vigtig. Motion og træningsøvelser hver dag er yderst essentiel i forebyggelsen af rygproblemer.


Ved mange rygproblemer kan det hjælpe og forebygge
at lave rygøvelser. Her er vist eksempler på MacKenzie øvelser,
som blandt andet hjælper ved discusprolapser

Behandling ved læge af rygproblemer

Ved længerevarende og meget smertefulde rygproblemer skal man søge læge. Ved rygproblemer med muskellammelse, føle- og/eller kraftnedsættelse i benene, samt ved påvirket blærefunktion og afføringskontrol, skal man altid søge læge. Lægen undersøger ryggens knogler og muskler for ømhed. Ligeledes kigger lægen på ryggens stilling og bevægelse i alle retninger. Derudover bliver der også undersøgt for føle- og kraftforstyrrelser i benene for at undersøge, om nerverne er påvirket.

I tilfælde af vedvarende stærke smerter og nervepåvirkning har lægen mulighed for at henvise til røntgenundersøgelse eller en CT- eller MR skanning og videre udredning hos en reumatolog (specialist i ledsygdomme), en neurokirurg eller en ortopædkirurg. Derudover kan lægen henvise til fysioterapi og kiropraktor. Hvis der er tale om inflammation i led eller mistanke om cancer, kan lægen tillige tage blodprøver.

Read about Treatment of back problems in english

Artikler

artikel

Sådan undgår du at blive tyk i julen

Jul er lig med traditioner. Julemåneden kaldes for hjerternes fest – med de...

Redaktionen 26/11/2013
artikel

Rygproblemer - forebyggelse og sundhedsfremme

Rygproblemer bør forebygges, frem for behandles.Ofte skal der ikke meget ti...

Redaktionen 04/02/2009
artikel

Barnets mad 6-9 måneder

Barnets mad 6-9 måneder. Hvad skal barnet spise, når det er 6-9 måneder. Su...

Redaktionen 05/09/2007
artikel

Skæv storetå (Hallux valgus)

Skæv storetå er en tilstand, hvor knoglerne i storetåens grundled (leddet, ...

Redaktionen 19/10/2006
artikel

Kvindens sygdomme

Læs om kvindens sygdomme og få mere viden om bl.a. cyster i æggestokkene, e...

Redaktionen 16/03/2006
artikel

Kolesterol - et vigtigt fedtstof i kroppen

Kolesterol er et fedtstof, som indgår i alle kroppens celler og har stor be...

Redaktionen 22/02/2005
artikel

Brüggers siddestilling

Næsten alle der har haft ondt i ryggen, har oplevet hvordan det kan forværr...

Redaktionen 14/10/2003
artikel

S-I leddet

S-I leddet. Under dette noget kryptiske navn dækker der sig en forkortelse ...

Redaktionen 14/10/2003
artikel

Akut bugspytkirtelbetændelse (Akut pancreatitis)

Akut betændelse i bugspytkirtlen er en kemisk betændelsestilstand, der som ...

Redaktionen 14/10/2003