Behandling af rynker - Hudslibning (dermabrasio) Artikel

En hudslibning fjerner hudens øverste lag, som tager 5-12 dage at hele. Herved stimulerer behandlingen nydannelse af collagen. Metoden er anerkendt som behandling af rynker.


Hudslibning er en metode til udglatning af rynker i ansigtet. Metoden har til hensigt at fjerne de øverste hudlag og i løbet af helingsprocessen stimulere nydannelse af bindevævsstrøg, som kan forbedre kvaliteten og udseendet af huden.

Behandlingen er mere effektiv desto dybere i huden man sliber, men hermed bliver risikoen for komplikationer også større. Den hyppigste komplikation er dårlig heling med skæmmende ar og afblegning af huden til følge. I det offentlige sygehusvæsen bliver metoden brugt til at forbedre ar efter akne, ar efter trafikuheld etc.

Hudslibning(dermabrasio), er en anerkendt metode til behandling af rynker. Metoden bevirker en fjernelse af hudens øverste lag (epidermis), dermed efterlades et sår, som heler efter 5-12 dage. Herudover stimulerer behandlingen til nydannelse af collagen i læderhuden (dermis).

Slibningen foretages mekanisk v.h.a . en roterende diamantsliber eller stålbørste, herved fjernes først overhuden (epidermis) og herefter en passende del af læderhuden (papillære del af dermis).

Jo dybere man sliber i huden, jo bedre resultat får man i "behandlingen af rynker".
Men også større risiko for komplikationer. Når man sliber dybt ned i dermis, kan huden ikke regenerere og derved ikke hele eller heler med ar til følge.

Hudslibning er en velegnet metode til at mindske ar efter acne, ar efter trafikuheld etc. Behandlingen er ligeledes velegnet til behandling af rynker omkring munden, men er ikke velegnet til behandling af fx rynker omkring øjne.

Kilde: Rapport fra Sundhedsstyrelsen, December 2004
"Kosmetiske indgreb der foretages af læger i Danmark"

Teksten er offentliggjort d. 9/8- 2005