Biopsier (Vævsprøver) Artikel

Hvad er en Biopsier (Vævsprøver), hvornår tages en Biopsier (Vævsprøver), hvordan tages en Biopsier (Vævsprøver), Hvad ske der efter en Biopsier (Vævsprøver) er taget.

Hvad er en biopsi?


En biopsi betyder vævsprøve og kan tages fra alle væv i kroppen. En biopsi tages, når man vil lave nærmere undersøgelser af et bestemt væv, f.eks. for at undersøge vævets mikroskopiske sammensætning. Vævet kan også farves med bestemt markører, der kan give yderligere oplysninger om vævets egenskaber og sammensætning.

Det er forskelligt, hvor meget væv det er nødvendigt at udtage for at lave en analyse på det. I nogle tilfælde er det nok at skrabe celler af fra overfladen af vævet, som det er tilfældet ved en udskrabning fra livmoderen. I andre tilfælde anvendes en tyk nål, f.eks. ved lever- eller nyrebiopsi. I tilfælde, hvor vævet, man ønsker at udtage, er svært tilgængeligt, kan der tages en biopsi i forbindelse med en kikkertundersøgelse , der anvendes ved undersøgelse af f.eks. tyndtarmen eller lungerne.

Hvornår og hvordan tages en biopsi?


Der er utallige årsager til tage en biopsi, nogle af de mest almindelige er:

  • En udskrabning fra livmoderen kan bruges til at adskille godartede udvækster fra kræft. Prøven tages fra indersiden af livmoderen og udføres normalt i fuld bedøvelse.

  • En prostatabiopsi (vævsprøve fra blærehalskirtlen) anvendes til at adskille godartet forstørrelse af prostata fra kræft. Prøven tages oftest gennem den forreste del af endetarmsvæggen, da ondartede svulster oftest er beliggende her.

  • En hudbiopsi anvendes til at skelne mellem normale hudforandringer og kræft. Udføres i lokalbedøvelse.

  • En brystbiopsi anvendes, hvis man har opdaget en knude i brystet, der mistænkes for at være ondartet. Der bruges oftest en tynd nål, der kan udtage et lille stykke væv til analyse.

  • En leverbiopsi ved mistanke om f. eks. svulster i leveren, skrumpelever eller leverbetændelse . Prøven tages i lokalbedøvelse med en lidt tykkere nål, der indføres mellem to ribben.

  • En knoglemarvsbiopsi anvendes til at diagnosticere blodsygdomme.

Hvad sker der efter undersøgelsen?


Prøverne bliver undersøgt i mikroskop, hvor man kan se de enkelte celler, og om der evt. er noget i vejen med dem. Hvis der er tale om kræft, kan man ofte se, hvilken type kræft og hvor fremskreden sygdommen er. Der kan gå op til en uge, før man får svar på en biopsi.

Denne artikel er oprettet på Sundhedsguiden d. 01.08.06