Blærebetændelse hos kvinder (Cystitis) Artikel

Blærebetændelse eller urinvejsinfektion er den hyppigste form for infektion i urinvejene. Halvdelen af alle kvinder får blærebetændelse i løbet af deres liv, der oftest opstår pga. bakterier fra tarmen kommer op i urinrøret.

Blærebetændelse (cystitis) er den hyppigste form for infektion i urinvejene. Halvdelen af alle kvinder vil få blærebetændelse i løbet af deres liv. Blærebetændelse opstår som regel fordi bakterier fra tarmen kommer op i urinrøret. Symptomerne er små hyppige smertefulde vandladninger. Drik masser af vand for at skylle baketerierne ud og søg læge.

Definition og årsager


Blærebetændelse er den hyppigste form for infektion i urinvejene. Den opstår næsten altid, fordi bakterier vandrer fra huden op gennem urinrøret til blæren, hvor de kan formere sig og skabe infektion. Det drejer sig som regel om bakterier fra endetarmen, som sætter sig på huden i området (såkaldte Coli-bakterier).

Blærebetændelse er hyppigt hos kvinder, hvilket skyldes, at urinrøret og dermed afstanden fra hud til blære er relativt kort. Mænd får næsten aldrig blærebetændelse - se Blærebetændelse hos mænd.

Bakterierne formerer sig bedst i stillestående urin. Ufuldstændig eller ikke særlig hyppig tømning af blæren kan derfor øge risikoen for blærebetændelse. Gravide kan være særligt udsatte.

Symptomer ved blærebetændelse hos kvinder

Hyppige, små vandladninger, som ofte er smertefulde, er de vigtigste symptomer. Urinen kan være mørk eller grumset og evt. indeholde blod. Der kan være feber, optil 38,5 grader, men temperaturen kan også være normal, især ved tilbagevendende blærebetændelse.

Der kan være smerter i nederste del af maven, og vandladningstrangen kan være så kraftig, at det kan være svært at nå på toilettet.

Symptomerne kan ligne nervøs blærebetændelse eller kronisk urinrørsbetændelse .
http://track.healthtrader.com/... link: Bladderwell mod blærebetændelse - Se produkt - Læs anmeldelsene

Forholdsregler og diagnose ved blærebetændelse hos kvinder

Oplever man symptomer på blærebetændelse, er det en god idé at drikke rigeligt med vand og lade vandet ofte, for at skylle urinvejene igennem. Herved fjernes bakterierne hurtigere. Man bør dog også gå til egen læge, som stiller diagnosen ved en urinprøve eller på symptomerne alene.

Ofte vil urinen blive sendt til dyrkning for at fastslå, hvilken type bakterie, der forårsager infektionen.

Behandling af blærebetændelse hos kvinder

Enkeltstående tilfælde behandles med antibiotika, og symptomerne forsvinder hurtigt. Som nævnt fremskyndes processen ved at drikke rigeligt med vand. Kontrol er ikke nødvendigt, og næsten alle kommer sig fuldstændig uden mén. Hvis urinen sendes til dyrkning, kan det blive nødvendigt at ændre typen af antibiotika, når svaret kommer efter et par dage.

Er blærebetændelsen et tilbagevendende problem, eller er der blod i urinen, bør man altid blive undersøgt grundigt hos en speciallæge, som kan fastslå, om der er obstruktioner i urinvejene i form af forsnævringer, tumorer i blæren eller andet. Disse undersøgelser kan indebære røntgenbilleder, ultralydsscanning og kikkertundersøgelse gennem urinrøret (cystoskopi), og kirurgisk behandling kan blive nødvendig, hvis man finder noget.

Komplikationer ved blærebetændelse hos kvinder

Kvinder kan forebygge blærebetændelse ved, så vidt muligt, at forhindre bakterier i at vandre op gennem urinrøret. God personlig hygiejne kan mindske mængden af tarmbakterier på huden og dermed nedsætte risikoen for infektion. Man bør undgå at "holde sig" længere end absolut nødvendigt for ikke at have stillestående urin i blæren, der kan skabe grobund for bakterier. Af samme grund er det vigtigt at tømme blæren helt ved vandladning. Vandladning umiddelbart efter samleje kan skylle bakterier modtaget fra partneren ud af urinrøret.

Der er i reglen få komplikationer til blærebetændelse. Infektionen kan dog sprede sig op gennem urinlederne til nyrerne og give akut nyrebækkenbetændelse , som ved gentagne tilfælde (og samtidig anden sygdom i urinvejene) kan forårsage skader på nyrerne.

Forebyggelse af blærebetændelse hos kvinder

Hos små børn, ældre og personer med svækket immunforsvar kan infektionen spredes til blodet og give blodforgiftning .

http://track.healthtrader.com/... link: Bladderwell mod blærebetændelse - Se produkt - Læs anmeldelsene