Blærebetændelse hos mænd (Cystitis) Artikel

Hvad er Blærebetændelse hos mænd (Cystitis), symptomer på Blærebetændelse hos mænd, behandling af Blærebetændelse hos mænd, diagnose på Blærebetændelse hos mænd, komplikationer til Blærebetændelse hos mænd, forebyggelse på Blærebetændelse hos mænd

Definition og årsager


Blærebetændelse er den hyppigste form for infektion i urinvejene, men er sjælden hos mænd. Den opstår næsten altid, fordi bakterier vandrer fra huden op gennem urinrøret til blæren, hvor de kan formere sig og skabe infektion. Det drejer sig som regel om bakterier fra endetarmen, som sætter sig på huden i området (såkaldte Coli-bakterier).

Blærebetændelse er hyppigt hos kvinder (se Blærebetændelse hos kvinder ), hvilket skyldes at urinrøret, og dermed afstanden fra hud til blære, er langt kortere end hos mænd.

Hos mænd er blærebetændelse ofte relateret til andre lidelser i urinvejene. Bakterierne formerer sig bedst i stillestående urin, og ufuldstændig tømning af blæren kan derfor øge risikoen for blærebetændelse. Dette forårsages typisk af afløbshindringer i form af urinrørsforsnævringer , f.eks. på grund af arvæv eller forstørret prostata eller sjældnere en tumor i blæren . Hos børn kan medfødte misdannelser være årsagen (se urinvejsinfektioner hos børn ).

Symptomer på blærebetændelse hos mænd


Symptomerne er ens for mænd og kvinder. Hyppige, små vandladninger, som ofte er smertefulde eller sviende, er de vigtigste. Urinen kan være mørk eller grumset og evt. indeholde blod. Der kan være feber, optil 38,5 grader, men temperaturen kan også være normal, især ved tilbagevendende blærebetændelse. Hyppige og små vandladninger ses også ved forstørret prostata.

Der kan være smerter i nederste del af maven og vandladningstrangen kan være så kraftig, at det kan være svært at nå på toilettet.

Symptomerne kan ligne urinrørsbetændelse eller symptomerne på forstørret prostata .

Forholdsregler og diagnose ved blærebetændelse hos mænd


Oplever man symptomer på blærebetændelse, er det en god idé at drikke rigeligt med vand og lade vandet ofte, for at skylle urinvejene igennem. Herved fjernes bakterierne hurtigere. Man skal imidlertid også gå til egen læge, som stiller diagnosen ved en urinprøve eller på symptomerne alene. Ofte vil urinen blive sendt til dyrkning for at fastslå, hvilken type bakterie, der forårsager infektionen, og som regel vil man iværksætte en større udredning hos en speciallæge for at finde årsagen.

Behandling af blærebetændelse hos mænd


Blærebetændelse behandles med antibiotika, og symptomerne forsvinder hurtigt. Som nævnt fremskyndes processen ved at drikke rigeligt med vand. Kontrol er ikke nødvendigt, og næsten alle kommer sig fuldstændig uden mén. Hvis urinen sendes til dyrkning, kan det blive nødvendigt at ændre typen af antibiotika, når svaret kommer efter et par dage.

Mænd med blærebetændelse bør altid blive undersøgt grundigt hos en speciallæge, som kan fastslå, om der er obstruktioner i urinvejene i form af forsnævringer f.eks. forstørret prostata , medfødte forsnævringer eller tumorer i blæren . Disse undersøgelser kan indebære røntgenbilleder, ultralydsscanning, og kikkertundersøgelse gennem urinrøret (cystoskopi) og kirurgisk behandling eller anden udredning kan blive nødvendig, hvis man finder noget.

Komplikationer til blærebetændelse hos mænd


Man bør undgå at "holde sig" længere end absolut nødvendigt for ikke at have stillestående urin i blæren, der kan skabe grobund for bakterier. Af samme grund er det vigtigt at tømme blæren helt ved vandladning. Vandladning umiddelbart efter samleje kan skylle bakterier modtaget fra partneren ud af urinrøret.

Der er i reglen få komplikationer til blærebetændelse. Infektionen kan dog sprede sig op gennem urinlederne til nyrerne og give akut nyrebækkenbetændelse , som ved gentagne tilfælde kan forårsage skader på nyrerne.

Forebyggelse af blærebetændelse hos mænd


Hos små børn, ældre og personer med svækket immunforsvar kan infektionen spredes til blodet og give blodforgiftning .