Blister Artikel

Kaldes også blæner. Blister er kendetegnet ved en eller mange hvidgullige, knappenålshovedstore pletter omgivet af en rød kant. De forekommer på tungen, i munden eller i svælget. Årsagen kendes ikke, men nogle af mundhulens egne bakterier er med til at udvikle blister. Blister heler op af sig selv i løbet af ca. en uge, men da det er generende og gør ondt, er det rimeligt at prøve at få det til at hele hurtigere op.

Kaldes også blæner eller blegner og i fagsproget for after. Blister, blæner eller after er kendetegnet ved en eller mange hvidgullige, knappenålshovedstore pletter omgivet af en rød kant. De forekommer på tungen, i munden eller i svælget. Årsagen kendes ikke, men nogle af mundhulens egne bakterier er med til at udvikle blister.

Blister heler op af sig selv i løbet af ca. en uge, men da det er generende og gør ondt, er det rimeligt at prøve at få det til at hele hurtigere op.

Det kan hjælpe at tørre blisten med en ren klud eller en vatpind, og derefter smøre Zendiumtandpasta direkte på blisten. En anden mulighed er at dryppe en klorhexidinopløsning på 0,1 % direkte på blisten. Er det et større barn eller en voksen, skylles munden i klorhexidinopløsningen.

Hvis barnet er begyndt med skemad, kan det hjælpe at give surmælksprodukter som yoghurt, A-38 eller cultura. De naturlige mælkebakterier i disse produkter kan hæmme udviklingen af de bakterier, som er med til udviklingen af blister.Det er bedst at give flydende kost, barnet vil sikkert nægte at spise grovere kost, fordi det generer for meget.

I meget svære tilfælde kan lægen ordinere antibiotika eller hormonpræparat.