Børneeksem (Atopisk dermatit, Prurigo besnier, Astmaeksem) Artikel

Børneeksem er et rødt, kløende udslæt, der starter tidligt i barnealderen. Udslættet forsvinder og kommer tilbage op igennem barndommen.

Definition af børneeksem

Børneeksem er et rødt, kløende udslæt, der starter tidligt i barnealderen. Udslættet forsvinder og kommer tilbage op igennem barndommen. Børneeksem er en meget almindelig sygdom. Ca. 20% af børn i dag har sygdommen, og hos de fleste (3 ud af 4) vil den være mild og gå over af sig selv inden teenageårene. En del er dog generet af sygdommen hele livet igennem, og andre vil som voksne udvikle relaterede sygdomme som håndeksem , astma , allergi og skællende eksem hos voksne .

Årsager til børneeksem

Man kender ikke den præcise årsag til børneeksem, men man ved, at sygdommen til dels er arvelig. Folk, der har børneeksem, har hyppigere astma og allergi end andre, og hvis man har familiemedlemmer med en af de tre sygdomme, er risikoen for at udvikle børneeksem større.

Sygdom i immunforsvaret

Det er en ganske lille andel af børnene, der har en allergi, som betyder noget for børneeksemet, og derfor tester man sjældent for allergi hos børn med børneeksem. Der er dog tale om en sygdom i immunforsvaret, og nogle vil opleve en bedring i symptomerne ved at undgå dyrehår, husstøvmider osv. Man har endnu ingen tilfredsstillende forklaring på sammenhængen mellem allergier og børneeksem, men en del af børnene vil udvikle allergi overfor fødevarer som fx mælk, grønsager, frugt eller æg.

Symptomer på børneeksem

Symptomerne starter hos ni ud af ti børn inden 4-års alderen, oftest i det første leveår. De klassiske symptomer er:
 • Svær kløe og kradsemærker på huden
 • Røde, tørre områder med fortykket hud og måske med afskalning.
 • Eksemet kan væske og være dækket af knopper og små blærer.
De typiske steder varierer efter alder.

Symptomer på børneeksem hos spædbørn

 • Eksem i ansigtet ("Vinterkinder")
 • Eksem bag ørerne, på halsen og evt. på bagsiden af armene

Symptomer på børneeksem hos børn fra fire til femten år

 • Eksem i bøjefurerne i albuer og knæhaser
 • Eksem i ansigt, på håndled og ankler
I teeenage-årene svinder symptomerne, og hos mange kommer sygdommen aldrig tilbage.

Symptomer på børneeksem hos voksne

 • Eksem de samme steder som hos de ældre børn
 • Særligt i ansigt og på hals
Desuden har både børn og voksne med børneeksem ofte en lang række af andre symptomer, der kaldes "stigmata" (særlige kendetegn). Det drejer sig bl.a. om mørke øjenomgivelser, dobbeltfurer under øjnene, revner ved øreflipperne, kløe ved kontakt med uld, mad-intolerans, eksem på håndflader og fodsåler og brystvorter og øjenbetændelse .

Forløb og komplikationer ved børneeksem

Som nævnt vil de fleste vokse fra sygdommen i løbet af teenage-årene. Ca. 10-15 procent vil have egentlig børneeksem som voksne, mens en del vil have relaterede sygdomme: Knap halvdelen vil som voksne udvikle håndeksem, og en stor del får andre sygdomme som skællende eksem , astma og høfeber . Sygdommen er værst om vinteren, men opblussen er i øvrigt som regel uforudsigelig.

børnesår

I eksemet udvikles nemt børnesår (Impetigo), og hvis barnet er smittet med herpes, kan det udvikle eczema herpeticum, et kløende udslæt med vandblærer.

Forholdsregler og forebyggelse af børneeksem

 • Brug bomuldstøj og -sengetøj og undgå uld og syntetiske stoffer, der forværrer kløen.
 • Undgå for megen kontakt med husstøvmider og dyrehår, luft ud tit og gør rent ofte. Det hjælper på kløen. Dette gælder specielt for børn med svær eksem.
 • Amning forebygger børneeksem, så hvis man har sygdommen i familien, kan man undgå eller mildne eksemen hos sit barn. Konferer i øvrigt med en læge i forbindelse med graviditet for nærmere information om risikoen for børneeksem.
 • Fugtighedscreme om sommeren og en fed creme om vinteren modvirker den tørre hud.
 • Brug mild sæbe uden parfume. Det mindsker risikoen for allergi og børnesår.

Behandling af børneeksem

Behandlingen retter sig i høj grad mod symptomerne. Steroid-creme (binyrebark-hormon) dæmper betændelsen i huden og er meget effektiv. Mange er nervøse for behandlingens bivirkninger, men hvis en læge holder jævnligt øje med den mængde, der bruges, er der ingen grund til bekymring. Der findes andre betændelses-dæmpende midler (f.eks. makrolider), som har samme effekt som steroid-creme

Til kløen bruges ofte antihistaminer, og selvom de ikke altid har en effekt, vil de sløvende typer være gode til natten, hvor kløen ellers forstyrrer barnets søvn. Svære eksemer kan behandles med "røde bade" (kalium-permanganat), og børnesår behandles med antibiotika.