Brændt af en brandmand Artikel

Det er meget smertefuldt at blive brændt af en brandmand. Specielt i juli og august måned og når der er fralandsvind, kan vandet ved stranden være fuld af vandmænd og brandmænd. Fralandsvind trækker koldt vand mod land og brandmændene følger strømningen. Få gode råd og tips til, hvad du kan gøre, hvis du bliver brændt af en brandmand.

Brandmandens fangtråde er fulde af gift.

Den røde brandmand er nem at genkende på stranden med sine orangerøde farver og fangtråde, som kan blive mange meter lange. Den ligger skyllet op på stranden eller skvulper rundt lige under vandoverfladen. Det er fangtrådene, der brænder, og selv afrevne tråde kan brænde. Undgå at røre ved brandmænd, der er skyllet op på land og gå en stor bue uden om dem i vandet.
Trådene på en brandmand er tæt besat med nældeceller. Nældecellerne (nematocysterne) er små blærer med en hul indadvendt tråd. Hvis noget rører ved nældecellen, eksploderer den og skyder en lille harpun ind under huden. Harpunen er hul som en kanyle og forbundet til en giftsæk, som begynder at pumpe gift ind, så snart nældecellen er blevet aktiveret.

Sådan gør du hvis du bliver brændt af en brandmand

  • Forsøg at skylle brandtrådene af (gnid ikke)
  • Stå op af vandet med det samme
  • Undgå at gnide eller klø dig på det brændte sted
  • Overhæld det brændte område med en svag syreholdig væske, helst eddike. Eddiken blokerer indsprøjtningen af gift
  • Lad eddiken virke i ca. i 30- 60 sec
  • Skrap trådende af huden med en barberskraber, kreditkort eller lignende. Skrab kun i en retning.
Der findes nu i dagligvareforretninger og på apoteket små enkle kits, som indeholder eddike, skraber mm., og som er lette at have med i tasken.

Hvis du bliver dårlig

I meget sjældne tilfælde kan man få kramper og åndedrætsbesvær efter at være blevet brændt af en brandmand. I så tilfælde skal man straks tilkalde medicinsk assistance, da det kan være livstruende. Men det hører typisk de tropiske områder til.