Bygkorn i øjet (Hordeolum) Artikel

Bygkorn i øjet skyldes en betændelse i en af kirtlerne i øjets øjenlåg. Symptomerne kan være irritation, hævelse m.m. Behandling kan bl.a. ske med salve og varme.

Definition af bygkorn

Et bygkorn (på latin kaldet hordeolum) er en betændelse i en af øjenlågets kirtler. Der kan enten være tale om bygkorn en af kirtlerne, der smører øjenlågsranden, eller en af talgkirtlerne, der sidder i øjenvippernes hårsække. I sidstnævnte tilfælde svarer tilstanden til en furunkel.

Symptomer på bygkorn

  • En hævet ansamling opstår i øjenlågets rand.
  • Området er rødt.
  • Der er smerter og irritation.
  • Senere bliver ansamlingen fyldt med væske eller pus.

Efter nogle dage vil bygkornet briste, og væsken i ansamlingen vil tømmes ud.

Læs også: Øjenbetændelse

Hvorfor får man bygkorn?

Bygkorn opstår når øjenvippernes talgkirtler eller hårsække stoppes, så fedstofferne ikke kan løbe ud.

Bygkorn kan opstå hos alle aldre og hos sunde og raske mennesker. Hvis man lider af øjenlågsinfektion kan der dog være større risiko for at man oplever bygkorn.

Hvad er forskellen på indre og ydre bygkorn?

Et bygkorn kan enten side på ydersiden eller indersiden af øjenlåget. Et indre bygkorn sidder på indersiden af øjenlåget og skyldes en betændelse i kirtlerne i øjenlågets brusk. Et ydre bygkorn sidder i øjenvippernes hårsække og vil vise sig mere tydligt samt give en mere lokaliseret irritation.

Forholdsregler og behandling af bygkorn

I de fleste tilfælde vil bygkorn forsvinde af sig selv uden behandling fra en læge. Hvis er så uheldig at få bygkorn i øget er det vigtigt ikke at klø eller gnide sig selv i øjet, da dette blot vil mindske chancen for at det forsvinder af sig selv og kan forværre det. Det er desuden vigtigt at opretholde en god hygiejne når man har et bygkorn i øjet.

Opdager man et bygkorn, der er på vej, kan man hele bygkornet hurtigere med varme omslag. Et varmt omslag på øjet tre gange om dagen fremskynder helings-tidspunktet. Et omslag kan være en lille pude lavet af noget bomuldsstof. Varm det op ved f.eks. at holde det mod siden af en gryde eller kaffekolbe, og hold det på øjet i ca. 10 minutter. Det øger blodgennemstrømningen, og lindrer smerter.

Desuden kan man forsigtigt forsøge at fjerne øjenvippen, der sidder i den betændte hårsæk, da pusset så nemmere kan løbe ud. Bygkornet er normalt væk efter 1 - 2 uger.

Salve med antibiotika er en god behandling, især da bakterierne, der dannede bygkornet, ofte stadig er i området og ellers kan give ophav til flere bygkorn i nærheden.

Hvis bygkornet er inficeret kan det være nødvendigt at operere det væk. Dette sker ved øjenlægen, hvor der skæres et lille hul til bygkornet, hvorefter væsken kan løbe ud.

Læs også: Øjenlågsbetændelse (Blepharitis)

Forløb og komplikationer

Bygkorn er ganske uskadeligt og forsvinder ofte af sig selv. Der er dog øget risiko for at få et nyt tilfælde, når man først har haft et. Et bygkorn kan til tider udvikle sig til et såkaldt haglkorn (chalazion). Dette er en lille hård knude af bindevæv på indersiden af øjenlåget eller i øjenlågets rand. Et haglkorn gør ikke ondt, men det kan irritere øjet og give synsgener. Et haglkorn fjernes ved en ganske lille operation i lokalbedøvelse.