Bygningsfejl (Astigmatisme) Artikel

Find information Bygningsfejl. Læs om nærsynethed. Læs om langsynethed. Læs om laserbehandling.

Definition og symptomer på bygningsfejl


Lysets stråler brydes gennem øjets hornhinde og linse og rammer nethinden i et samlet punkt. Dette er forudsætningen for, at man ser ting skarpt (for nærmere forklaring se brydningsfejl).

Ved bygningsfejl er hornhinden ikke jævnt rund, men derimod oval. Dette betyder, at lyset ikke ændrer lige meget retning overalt, og det rammer ikke det samme punkt på nethinden. En prik vil derfor ses som en oval plet eller en lille streg, desuden vil vandrette, lodrette og diagonale linier ikke ses lige skarpt. Eventuelt kan man se dobbelt med det ramte øje.

Hvis man oplever symptomer på bygningsfejl, bør man kontakte en optiker. Her får man undersøgt synet, og man kan konstatere en eventuel bygningsfejl.

Behandling af bygningsfejl

Der er tre former for behandling af bygningsfejl: Briller, kontaktlinser og laserbehandling/kirurgi.

Briller og kontaktlinser
Her skabes en cylinderformet linse/brille, der kompenserer for hornhindens ujævne form. Kontaktlinser er for nogen mere kosmetisk acceptable, men de er til gengæld mere besværlige og kan til tider medvirke til rifter og infektioner .

Laserbehandling/kirurgi
Hvis bygningsfejlen er betydelig og generende, kan man afhjælpe den ved en operation. Her laves enten små snit i hornhinden, således at formen bliver mere jævn eller man indoperere en linse i øjet som ophæver bygningsfejlen (torisk linse). Der kan også foretages laserbehandling, dette er dog ikke så udbredt som ved nær- og langsynethed. Da behovet varierer meget fra person til person, bør man konsultere en øjenlæge for information om, hvilken behandling der passer bedst til ens problem.

Denne artikel blev først publiceret i 2007 på Sundhedsguiden.dk forfattet af Læge Signe Modvig. Opdateret og redigeret af Speciallæge i Øjensygdomme Peter Vangsted den 29/10 - 2014 - Cheflæge på City-Eye-Clinic i København.