C-vitaminprodukter i hudplejeserier Artikel

C-vitamin stimulerer dannelsen af kollagene fibre i læderhuden og virker desuden anti-inflammatorisk. C-vitamin er også en kraftig antioxidant. Når vi her taler om Cvitaminprodukter, menes der ascorbylpalmitat og magnesium-ascorbylfosfat.

I 1993 blev C-vitamins anti-inflammatoriske og solbeskyttende effekt beskrevet. I arbejdet er anvendt ascorbyl-palmitat, som er en ester af C-vitamin. C-vitamin (ascorbinsyre) er et vandopløseligt og ustabilt molekyle. Ascorbylplamitat er et fedtopløseligt og stabilt molekyle som kan blandes i cremer og lotion. Ascorbylpalmitat har en helende og kraftig forbedrende effekt på solforbrændinger, gammel uelastisk hud og psoriasis.

C-vitamin-ester godt ved pigment fejl

En anden C-vitamin-ester magnesium-ascorbylfosfat som er vandopløselig optages også gennem huden. Magnesium-ascorbylfosfat hæmmer dannelsen af ny pigment i huden og er effektiv til blegning af fregner og pigmentpletter efter graviditet. Hæmning af dannelsen af ny pigment i huden sker ved at hæmme enzymet thyrosinase der er ansvarlig for pigmentproduktion i pigmentcellerne.

C-vitamin heler og stimulerer bindevævet

C-vitamin har betydning for nydannelsen af kollagen og kollagene fibre i læderhuden. Cellekulturer har vist vækst af bindevævsceller ved anvendelse af begge disse C-vitaminestere. Det menes at C-vitaminestere i større doser, optaget gennem huden, stimulerer bindevævscellerne og øger mængden af kollagene fibre i læderhuden.

Praktisk anvendelse af C-vitamin:

C-vitamin-esterne ascorbylpalmitat og magnesiumascorbylfosfat, fås nu i cremer og lotions. Produkterne er stabile og ødelægges ikke af luftens ilt. Man mener, at C-vitaminesterne har en opstrammende effekt på huden, og virker som beskytter mod solskader pga. den anti-oxydante virkning.

C-vitaminestere bleger pigmentskjolder. C-vitaminprodukterne har formentlig størst effekt hos patienter med gammel, tynd hud med fine rynker og pigmentskjolder. Ascorbylpalmitat anvendes i cremer og lotions i koncentrationer på 5-20% og magnesiumascorbylpalmitat fås desuden som tørstof til opløsning.