Candidainfektion (Candidiasis) Artikel

Vores krop har en naturlig flora af mikroorganismer, heriblandt visse svampearter. En af dem er gærsvampen candida albicans. Denne findes på slimhinder i mund, skede, urinrør og tarm.

Vores krop har en naturlig flora af mikroorganismer, heriblandt visse svampearter. En af dem er gærsvampen candida albicans. Denne findes på slimhinder i mund, skede, urinrør og tarm.

Definition og årsager på Candidainfektion

Har man et normalt immunforsvar, vil dette ikke give anledning til infektion, men hvis man lider af en sygdom, eller er i en behandling, der svækker immunforsvaret, kan svampevæksten blomstre op, og man kan få en egentlig candidainfektion (candidiasis).

Annonce:

Tilstande der øger risikoen for candidiasis:

 • Almen svækkelse.
 • Bred antibiotisk behandling (antibiotika virker ikke på svampe, men giver dem ofte bedre vækstbetingelser).
 • Kemoterapi, binyrebarkhormon (steroid) eller anden immunhæmmende behandling.
 • Sukkersyge.
 • Alder.
 • AIDS.
 • Stofmisbrug.
 • Fedme.
 • Varme og fugt.
 • Stofskiftelidelser.
 • Fejlernæring.
 • Længere tids sengeleje.
 • Kateter (en plastiskslange) i f.eks. en blodåre eller i urinrøret. Eller intuberede patienter (respiratorpatienter).
Skedesvamp er forholdsvis hyppigt hos kvinder, og kan skyldes dårlig hygiejne, for hyppig sæbevask og/eller indelukkede omgivelser pga. f.eks. bind, tampon, stramme trusser. Se desuden Svamp i skeden . Skedesvamp behøver ikke betyde, at man har et nedsat immunforsvar.

Udover skeden er den hyppigste lokalisation af candidiasis mundslimhinden, hvor tilstanden kaldes trøske . Ligeledes kan det ses i spiserør og øvre luftveje. Det kan ses på huden, hvor denne ikke får tilstrækkeligt luft, som f.eks. i bøjefurer, i skridtet og under brysterne, især hos overvægtige. - Candida albicans kan også give neglesvamp .

Hos stærkt immunsvækkede kan svampen spredes via blodet til alle organer, bl.a. hjerte, lunger og hjerne eller hjernehinder.

Symptomer på candidainfektion

Viser sig på slimhinderne (f.eks. skede og mundhule) ved svie og kløe, og flødeskumslignende belægninger. Hvis disse fjernes, er den underliggende slimhinde rød og let blødende. Fra skeden vil der kunne ses ildelugtende udflåd, der mest ligner hytteost. - Mænd kan udvikle betændelse på penishovedet (balanitis) .

I spiserør og luftveje kan candidainfektion give symptomer som smerte ved synkning og vejrtrækning.
På huden er den lokaliseret til hudfolder, og huden er rød, fugtig, sårbar og skællende. Candida i tarmen kan føre til blod i afføringen, mavesmerter og feber.

Hvis svampen spredes med blodet kan den i sjældne tilfælde give hjerteklapbetændelse (endokarditis) , lungebetændelse eller infektion i nyre, mave eller hjerne. Det er en livstruende tilstand, hvis svampen først har spredt sig til blodbanen.

Annonce:

Forholdsregler og diagnose

Hvis man har en øget risiko for at få svampeinfektioner (se definition og årsag) er det vigtigt, at man er opmærksom på grundig hygiejne. Mange mennesker tager inhalationspræparater med binyrebarkhormon (f.eks. pga. astma og KOL -patienter). For dem er det vigtigt at skylle munden efter inhalation, for at undgå mundsvamp. Hud bør vaskes og tørres grundigt, især steder hvor huden har svært ved at ånde.

For kvinder er det vigtigt at underlivet har mulighed for at ånde. Overdreven vask med sæbe kan ligeledes forstyrre bakteriemiljøet, og give gode vækstmuligheder for svampe. Får man symptomer, der minder om en svampeinfektion, er det vigtigt at søge læge, da ellers raske personer ikke normalt vil opleve en sådan infektion.

Behandling af candidainfektion

Der findes adskillige effektive svampemidler, som kan gives lokalt som creme, mundmikstur, vaginalsalve, eller tabletter som virker på hele kroppen. I svære tilfælde af svampeinfektion kan det være nødvendigt at give et kraftigt svampemiddel intravenøst (i blodbanen).

Forløb og komplikationer

Langt de fleste infektioner med candida forløber uden komplikationer. Da svampeinfektion ikke er et fund hos ellers raske personer, afhænger forløbet af en evt. tilgrundliggende sygdom. Ved svære infektioner, hvor svampen spredes med blodet til kroppens organer, er det en livstruende tilstand.