Cøliaki artikel

Cøliaki også kendt under navnet glutenallergi er en autoimun sygdom i tyndtarmen. Sygdommen skyldes gluten. Symptomer på gluten allergi er bla. diarre og træthed. Man kan ikke behandle cøliaki, men må leve på en glutenfri kost, og det kan godt være en udfordring. Læs om symptomer og behandling her.

Tyndtarmen er normalt tæt besat med fimrehår, de såkaldte villi. Disse fimrehår mangedobler tyndtarmens opsugende overflade og har således betydning for optagelsen af næringsstoffer. Lider man af cøliaki beskadiges fimrehårene af gluten, der er et protein der findes i rug, hvede, byg og havre. Fimrehårene forsvinder, og slimhinden bliver flad, hvilket medfører dårlig optagelse af næringsstoffer.

Symptomer på cøliaki - gluten allergi

Den nedsatte næringsoptagelse medfører symptomer i form af
  • diarré
  • træthed
  • vægttab
  • blodmangel
  • irritabilitet
  • en følelse af utilstrækkelighed.
Sygdomstilbøjeligheden er medfødt og skyldes en genvariation, som findes hos 25 procent af alle mennesker. Symtomerne på cøliaki kan vise sig i alle aldre, men ofte optræder de første tegn, når spædbarnet begynder at få glutenholdig kost.

Læs også:
Cøliaki hos børn

Diagnose af glutenallergi -cøliaki

Diagnosen cøliaki kan kun stilles med sikkerhed ved hjælp af tyndtarmsbiopsi. En biopsi er en lille vævsprøve, i dette tilfælde fra tyndtarmen, der hentes op ved hjælp af en tynd slange. I mikroskopet kan man derefter direkte se, om slimhinden er flad.

Har man derefter mistanke om cøliaki, er det vigtigt, at man bliver undersøgt og får taget en tyndtarmsbiopsi, inden man begynder behandlingen med glutenfri diæt.

Læs også:
Cøliaki hos voksne

Behandling af glutenallergi - cøliaki

Behandlingen består af en livslang glutenfri diæt. I begyndelsen kan det være nødvendigt med ekstra tilskud af vitaminer og salte, ligesom det kan være nødvendigt at undgå mad, der indeholder laktose (mælkesukker). På den glutenfrie kost normaliseres tarmen, idet tarmtrævlerne kommer igen, og tarmen kan atter optage næring på normal vis. Det er vigtigt at kosten er 100% glutenfri. Alle fødevarer der indeholder blot den mindste smule mel fra kornsorterne rug, hvede, byg og havre, må undgåes: Kager, kiks, spaghetti, panerede retter, mange slags slik m.m. Det er vigtigt for en cøliaker at læse varedeklarationer. Det er lovbefalet at alle levnedsmidler skal være forsynet med varedeklaration. Vær opmærksom på, at produkternes sammensætning kan ændres, så derfor: Læs varedeklarationen hver gang!!

Disse produkter indeholder ikke gluten

En række korn-og melprodukter er naturligt fri for gluten og kan derfor frit spises af cøliakere. Dette gælder:
  • majsmel
  • majsstivelse (maizena)
  • hirse
  • boghvede
  • hørfrø
  • sojamel.
Desuden findes der specialprodukter, hvor gluten er fjernet fra ellers glutenholdige råstoffer. I dag kan man i de fleste dagligvare foretninger finde glutenfri mel og brødblandinger, som dog er noget dyere end almindelig mel og brødblandinger. Brødet er det vanskeligste ved diæten, men opfindsomme mennesker har fundet frem til mange opskrifter på glutenfrie brødtyper.

Det kan således godt lade sig gøre at sammensætte en spændende og alsidig glutenfri kost. I hverdagen i hjemmet behøver den glutenfrie ikke at volde de store problemer. Når man er i byen og spise, må man tage sine forholdsregler. Erfaringen viser, at det er en god ide at tale med værten/værtinden i forvejen, så man ikke risikerer at skulle være tilskuer til de andres måltid. De allerfleste vil være åbne og imødekommende overfor problemet.

På ferierejser skal man også sikre sig, at man får den rette kost, og ofte vil det være en god ide selv at medbringe brød.

Relaterede artikler

artikel

Allergi overfor mælk

Allergi er en lidelse, hvor organismen reagerer abnormt på et eller flere s...

Redaktionen 29/09/2005
artikel

Allergifremkaldende stoffer

Allergifremkaldende stoffer er især støv, dyrehår og pollen. Få mere viden ...

Redaktionen 18/07/2008
artikel

Allergisk alveolitis

Allergisk alveolitis er en form for lungebetændelse. Astma er en kronisk be...

Redaktionen 12/09/2007
artikel

Allergivaccination (immunterapi)

Når man lider af allergi, er det fordi immunsystemet reagerer med nogle bes...

Redaktionen 29/03/2012
artikel

Behandling af allergi

Der findes en række forskellige midler til behandling af allergi - for ekse...

Redaktionen 29/03/2011
artikel

Behandling af allergi - alternativ behandling

Har man mistanke om allergi, skal man først lade lægen undersøge barnet. Me...

Redaktionen 07/07/2010
artikel

Cøliaki hos børn (Glutenintolerance, Glutenallergi)

Cøliaki også kaldet glutenintolerans eller glutenallergi er en livslang syg...

Redaktionen 12/03/2007
artikel

Cøliaki hos voksne (Glutenintolerance, Glutenallergi)

Hvad er cøliaki hos voksne (Glutenintolerance, Glutenallergi). Få viden om ...

Redaktionen 14/10/2003
artikel

Forebyg allergi hos dit barn

Et ud af 6 danske børn har forhøjet risiko for at udvikle én eller flere fo...

Redaktionen 18/08/2006