Dagbog - Hypnose som metode for rygeafvænning Artikel

Her kan du læse om hypnose mod rygning. Få viden om hypnose og rygeafvænning. Hypnose kan hjælpe dig til at stoppe med at ryge. Læs en dagbog om hypnose mod rygning.

Lige pludselig befandt jeg mig i hans stue..
..og lige der ligger hans cigaretter..

Den 3. februar 2005 var jeg til hypnose. Jeg havde sagt ja, fordi jeg gerne ville stoppe med at ryge.

Jeg har røget i over 25 år og har længe gået med en dårlig samvittighed hængende over hovedet. Både fordi det selvfølgelig er usundt for min krop - jeg kan jo i værste tilfælde gå hen og dø af det. Men samtidig har jeg også visse overvejelser i forbindelse med min datter. Jeg ser gerne at hun fremover vokser op i et røgfrit hjem. Og at jeg kan videregive en holdning omkring emnet, der hedder at der er usundt og frem for alt at man ikke bør starte på at ryge overhovedet. Så kan jeg måske håbe på at hun ikke selv starter på at ryge når den tid kommer. Ydermere ville det da være en gevinst at jeg kunne tabe de par kilo, der har indsneget sig siden julen. Det drejer sig om små 5 kilo, som jeg gerne ville slippe af med. Så alt i alt sagde jeg JA, til hypnosen.

Jeg blev lovet at jeg ville blive røgfri rimeligt smertefrit, og at det samtidigt ville være muligt for mig at smide de få kg. der havde indsneget sig efter julen. Det drejer sig ganske kort om at jeg gerne vil af med et par laster. Så da vi fik muligheden på jobbet at afprøve denne behandlingsform, sagde jeg ja med det samme. Jeg har faktisk prøvet noget lignede før, men uden den store effekt. Og disse Hypno Terapeuter skriver alle sammen inde på deres hjemmesider at det er pære let at blive røgfri. Så nu fik de så muligheden for at bevise det.

Malene, som vores terapeut hedder, sagde ja, med det samme - bedre profilering af hende selv og behandlingsformen findes ikke. HÅBER JEG. Så den pågældende dag, hvor vi havde aftales at mødes kommer Malene ind på kontoret. Sharp på klokkeslet. Vi starter ud med at rykke ind i et roligt lokale i bygningen.

Den indledende snak med Malene.

Det er vigtigt at man sidder behagelig og afslappet. Selve hypnosen tager nemlig alt fra 30 min og op til 2 timer. Der sker det at ens tidsfornemmelse forsvinder, og man er ikke i stand til at rykke rundt på kroppen. Man tænker simpelt hen ikke tanken. Så kramper og ømhed i bagen efter en længere tids stille sidning i en stol kan være lidt ubehageligt.

Malene spurgte ind til hvilke detaljer der var hyggeligt og rart ved rygningen og hvilke detaljer der ikke var så rare. Hun skrev dem alle ned på sin blok, til senere brug. Selve samtalen tog vel ca. 15 min.

Så gav hun mig et pendul i hånden. Jeg skulle holde det helt stille. Nedenunder min hånd og det nu svævende pendul placerede hun en sort mappe. Så forklarede hun mig, at jeg skulle forestille mig at der var tegnet en ring på mappen.

Imedens hun taler, begynder hun med sin finger at tegne en usynlig ring på forsiden af mappen: ”Du skal nu forestille dig at det pendul du holder HELT STILLE, kunne bevæge sig fra side til side. fra A til B” . Og imedens hun siger det, bevægede hun sin finger fra højre mod venstre inden for den usynlige, ring hun lige havde tegnet på mappen, for at forklare mig hvad hun mener.

Det pendul jeg holder HELT STILLE, begynder nu at bevæge sig forsigtigt fra side til side. Og tro mig! Jeg sad med åben mund og stirrede ned på skiftevis min egen hånd, for at sikre mig at jeg nu også holdt den helt stille, og så ned på pendulet. Det her er underligt, kan jeg huske, at jeg tænkte. Meget underligt.. For jeg forsøgte virkeligt at holde pendulet helt stille. Jeg koncentrerede mig faktisk alvorligt for at holde det stille. ”Hun kan da se, at jeg holder det helt stille” tænkte jeg. ”Så kan du sikkert også tænkte dig til, at det bevæger sig med cirklen med urets retning”, siger Malene så. Og mine damer og herrer - mit pendul som jeg holdt HELT STILLE, begyndte nu at ændre retning og langsomt skifte kurs. Fra at bevæge sig fra side til side, begynder det nu at bevæge sig rundt i cirklen. Stille og roligt i præcis den størrelse den usynlige cirkel hun startede med at tegne har. ”Det var satans” udbryder jeg. ”Det er sku godt nok underligt”.

Så spørger Malene mig om om jeg er klar til at vi går i gang med selve hypnosen. ”Ja. Helt klar”, svarer jeg. Hun har nu klart overbevist mig om, at hun altså kan et eller andet.

Selve behandlingen

”Læn dig tilbage og luk øjnene” begynder hun.
”Forstil dig at du står foran en tavle”
”På den tavle er der tegnet en rund cirkel”
”Inde i cirklen er der sat et kryds. Krydset er tegnet helt ud til den runde cirkel”
”Du skal nu forsigtigt fjerne punkterne hvor krydset røre ved cirklen. Punkterne for oven i cirklen og punkterne for neden i cirklen fjerner du forsigtigt så cirklen ikke går i stykker”
”Så fjerner du resten af krydset”.
”Inden i skriver du nu 100”

”Det tal 100 fjerner du nu forsigtigt så cirklen ikke går i stykker og skriver nu 99”
”Det tal 99 fjerner du nu forsigtigt så cirklen ikke gå i stykker og skriver nu 98”

Hendes stemme er rolig og i samme tempo. Hendes tone er meget ensformig. Og så fortsætter hun ellers nedad.

Jeg kan mærke at min krop bliver tung og døsig. Malenes stemme bliver nu det eneste jeg hører. Jeg koncerterer mig 100 om at lytte til hende og hendes stemme. Jeg bliver tungere og tungere og glider mere og mere ind i mig selv. Indtil jeg når et punkt hvor jeg opfatter hendes stemme, men jeg hører ikke længere hvad hun siger.

Jeg kan huske at jeg tænkte at det var lidt den samme følelse som når jeg ligger på min sofa om eftermiddagen og blunder. Jeg opfatter min datter, men jeg hører ikke efter. Jeg er bare klar over at hun er OK. På denne måde bliver det en hjemlig og rar oplevelse.

Jeg kan huske, at hun viste mig en hemmelig have, med alle de ting som jeg ville ønske mig var tilstede i den have, hvis jeg selv havde lavet den. Alle de blomster jeg holder specielt meget af stod i bedene rundt omkring. De specielle frugttræer som jeg ville plante i min have, hvis jeg havde muligheden for det var tilstede. Jeg er i en rolig og mege afslappet stemning. Jeg har det rart og godt. Jeg kan oven i købet dufte den friste duft af have.

Hun taler videre.
Jeg kan ikke huske specielt hvad hun siger, men det står meget tydeligt at hun få mig til at huske en helt speciel episode fra min barndom sammen med min højt elskede morfar.

Han røg ikke så meget, men jeg har ofte tænkt at det var underligt at jeg ikke kunne huske hvilke mærke han røg.
Lige pludselig befandt jeg mig i hans stue.
Og lige der ligger hans cigaretter.
Lige der på bordet.
Jeg kunne se mærket og jeg kunne lugte tobakken.
Jeg kunne ovenikøbet dufte hans after shave. Den samme after shave han altid brugte.

Jeg kunne pludselig huske min første cigaret. Den tyv.. jeg stjal den fra min morfar. - Det har jeg for længst glemt.

Den begivenhed var smidt om til alt det andet ubrugelige information, som jeg ikke har brug for nu. Pludselig kunne jeg huske hvor grimt den faktisk smagte og hvor dårlig jeg blev. Hvad i alverden får et barn til at blive ved med at ryge på den cigaret der smager så dårligt. Hvad får hende til at ryge den færdig? Jeg fatter det ikke.

Malene starter nu på at få min bevidsthed frem og op til overfladen igen. Hun tæller mig op i vågen tilstand.

Hvor længe jeg sad i den stol husker jeg ikke. Men jeg husker at det var underligt at vågne op. At min hjerne pludselig kunne huske alle de detaljer igen, var lidt af en gave. Specielt fordi min morfar dødede for over 20 år siden. Og hans billede i mit indre var lettere udvisket. Det er dejligt at sidde tilbage med et fuldt opfrisket billede i min hukommelse igen. Jeg er lidt døsig og omtoget. Som om jeg vågner af en tung lur. Gaber og strækker mig. Som en doven hund. Lidt mør i hovedet.

Det var en helt igennem rar og positiv oplevelse at blive hypnotiseret. Jeg var ikke i ”trance” som nogle måske frygter. Men ved min bevidsthed. Og i den grad, at hvis der var sket noget der ikke havde været behageligt, kunne jeg til hver en tid have rejst mig fra stolen og gået min vej.

Jeg sidder tilbage med en dejlig formennelse i kroppen. Hvis dette ikke virker på min rygetrang, så har det ihvertfald bragt nogle dejlige minder tilbage.

Vi får se.
Venligst
"En klient"

Læs mere om faget i fagbeskrivelsen for .

Denne tekst er opdateret d. 28.11.05.

Læs 2. del af behandlingen her