Derfor lider nogle voksne af akne Artikel

Akne eller bumser er noget vi ofte forbinder med teenageårene. Derfor er det frustrerende, hvis man som voksen skal kæmpe med uren hud. Akne er en hudsygdom, som kan forværres af fx stress eller hormonforandringer. Hverken som voksen eller ung skal man finde sig i sygdommen, og det er derfor en god idé at supplere den almindelige hudpleje med medicinsk behandling.

5 procent af alle 40 årige kvinder lider af bumser

Langt de fleste vil i teenageårene opleve at have bumser men ved 25 års alderen vil sygdommen som regel brænde ud. Der er nogen som ikke slipper af med bumserne. Helt op i 40-års alderen vil 3% af mændene og 5% af kvinderne fortsat have bumser. Det vil sige, at bumseproblemet kan være tilstede i mange år. Det er vigtigt, at få god rådgivning omkring sygdommen og blive klar over, hvad der kan bedre tilstanden. En læge kan hjælpe med den rette behandling.


Læs også: Akne – Det kan du selv gøre for at få færre bumser

Årsager til uren hud hos voksne

Akne skyldes ikke dårlig hygiejne, så uren hud er egentlig et misvisende ord. Ligesom hos teenagere kan man som voksen opleve hormonelle forandringer, som kan give bumser. Der kan opstå hormonelle forandringer hvis:
  • Man bliver udsat for stress
  • Man er graviditet eller har fået en abort
  • Man har menstruation (typisk præmenstruelt)
  • Man lider af f.eks, PCO
  • Hvis man tager visse typer af lægemidler bl.a. binyrebarkhormoner og anabole steroider
Olieholdig kosmetik og cremer kan forværre akne, ligesom overdreven solbadning og solarie kan få aknen til at blusse op.

Rosacea en sygdom, som ligner uren hud

Rosacea er en kronisk hudsygdom, som optræder hyppigst hos midaldrende kvinder. Symptomerne på rosacea er bl.a., at huden blusser op med røde og hvidlige knopper. Man kan godt forveksle sygdommen med akne, men en læge vil kunne stille diagnosen og sætte gang i en behandling.

Læs også: Rosacea symptomer og behandling
Kilde:
Prevalence of facial acne in adults. J Am Acad Dermatol. 1999 Oct;41(4):577-80.
Goulden V, Stables GI, Cunliffe WJ.
Dermatology Department, Leeds General Infirmary, Leeds LS1 3EX, United Kingdom.