Dermatitis herpetiformis Artikel

Dermatitis herpetiformis er en sjælden hudsygdom, som ofte ses i forbindelse med glutenallergi (cøliaki). Sygdommen viser sig som vandblærer, som sidder under huden.

Definition af Dermatitis herpetiformis

Dermatitis herpetiformis er en sjælden sygdom. Den ses ofte i sammenhæng med cøliaki (gluten-allergi) , men kan også opstå uden årsag. Sygdommen rammer hyppigst mænd mellem 30 og 60 år.

Symptomer på Dermatitis herpetiformis

Der opstår vandblærer af forskellig størrelse lige under hudens overflade. Disse er stærkt kløende og kan være af meget forskellig størrelse. De sidder oftest på lænden og på skuldrene men kan også sidde på arme, ben, hænder og fødder. Sygdommen kan vare op til måneder eller år.

Cøliaki er en sygdom, hvor tarmens overflade bliver ødelagt ved indtagelse af gluten (et stof, der findes i mel). Dette giver symptomer i form af mavesmerter, diare, oppustethed, træthed og manglende energi. Hos børn desuden vægttab.

Læs også:
Cøliaki - glutenallergi

Behandling af Dermatitis herpetiformis

Steroid-creme er behandlingen i lette tilfælde, mens sværere tilfælde kan behandles med et lægemiddel kaldet Dapson. Hvis sygdommen er associeret med cøliaki, forsvinder symptomerne som regel ved påbegyndelse af gluten-fri diæt.