Det kan gøre dit barn tykt Artikel

Børn spiser alt for meget ris, pasta og brød, og får alt for lidt grov kost som rugbrød og karatofler. Desuden er mælkeindtaget stort, hvilket kan give overvægt.Overvægt opstår, når indtaget af kalorier er større end behovet for energi. Årsagerne er forskellige, men her er nogle eksempler på, hvordan børn kan få deller:

For meget hvidt brød kan gøre dit barn tyk

Danskernes forbrug af rugbrød er halveret siden 1980. Hvidt brød har kun få fibre og mætter ikke så godt som rugbrød. Man skal spise mere af det for at blive mæt, og det spises med smør og fed ost eller pålæg.

Læs også:
Niklas har hygget sig fed

For meget mælk kan gøre dit barn tyk

Familien spiser sundt, men barnet drikker mere end en halv liter mælk om dagen. Det får mælk eller yoghurt om morgenen, skolemælk til frokost, et glas eller to om eftermiddagen og to-tre glas mælk til aftensmaden. Det er en nem fælde, som kan give overvægt. Det samme gælder, hvis dit barn drikker for meget juice eller saft.

For lidt mad om dagen, for meget om aftenen

Maden er sund, men barnet spiser ikke så meget i løbet af dagen og spiser så dobbelt så meget om aftenen.

For få kartofler – for meget ris, pasta og brød

Danskerne spiser kun halvt så mange kartofler som i 1950. Mange familier spiser ofte ris/pasta og får derved flere kulhydrater end ved at spise kartofler. Mange børn kan f.eks. spise to pitabrød - det svarer til seks-otte kartofler - så mange kartofler vil de færreste børn kunne spise.

For meget guf kan gøre dit barn tyk

Mange børn får en mælkesnitte eller en lille stang slik i hånden, når de er på indkøb med deres forældre til hverdag. Børn tilbydes ofte saft i stedet for vand. Forældrene drikker selv cola og spiser slik og har et lager derhjemme. Når der er købt ind til lager, stiger forbruget. Når forbrugerne har mulighed for at købe tre styk til en pris, gør de det. Sodavand og andre varer i store størrelser får forbruget til at stige.

For lidt motion kan gøre dit barn tyk

Ved overgangen fra børnehave til skole falder mange børns aktivitetsniveau, fordi de ikke længere kommer på legeplads hver dag. Flere børn bliver kørt i skole og bruger mere tid foran fjernsyn eller computer. Mange børn går ikke tur eller leger ude med deres forældre i weekenden.