Diabetiske fodsår Artikel

En ud af seks personer med diabetes udvikler fodsår på grund af nedsat blodcirkulation eller skadede nerver. Skadede nerver kan være årsag til nedsat følesans og udgør dermed risiko for tryksår og meget tør hud. Nedsat blodcirkulation gør, at huden heler langsommere og bliver mere udsat for infektioner. Derfor er det særligt vigtigt at forebygge diabetiske fodsår.

Hvordan forebygger man diabetiske fodsår?

Da de diabetiske fodsår ofte er svære at få til at hele, er det vigtigt at forsøge at forebygge dem. En god regulering af blodsukkeret er afgørende for forebyggelsen.

Læs mere om lavt blodsukker her

Undersøg fødderne dagligt

  • Er neglene klippet korrekt (dvs. lige over og IKKE ned i siderne)
  • Er der hård hud
  • Er der revner eller rifter
  • Er der vabler eller lign.
Man bør holde huden fugtig med en god creme. Desuden fraråder man som udgangspunkt en diabetiker at tage fodbad, fordi det opløser og udtørrer huden, desuden kan man ved nedsat følesans risikere, at vandet i fodbadet er for varmt og give forbrændinger.

Fodtøj

  • Anvend behagelige sko der ikke efterlader trykmærker på fødderne.
  • Unsersøg altid skoene for sten eller andre skarpe genstande før man tager dem på.
På grund af den nedsatte følesans fraråder man, at gå på bare tæer både inde og ude.

Gå til fodterapeut mindst en gang om året

Har man diabetes bør man få undersøgt sine fødder for følesans, blodcirkulation og evt. fejlstilling mindst en gang om året. Diabetikere er berettiget til tilskud fra den offentlige sygesikring til behandling hos en fodterapeut

Hvorfor opstår diabetiske fodsår?

Med diabetes følger en række komplikationer, på grund af den dårlige regulering af blodsukkeret gennem en årrække. Disse såkaldte senkomplikationer omfatter både neurologiske problemer samt problemer med blodkarrene. Det drejer sig blandt andet om sygdomme i kranspulsåren og det perifere kredsløb, samt nyresvigt, diabetisk neuropati (skadede nerver) og påvirkning af synet.

Læs også:
Diabetisk øjensygdom

Neuropati giver tab af følesans i fødderne

I relation til sår er det især neuropatien, der skaber problemer. Neuropatien forårsager forandret eller fuldstændigt tab af følesansen i bl.a. fødderne. Dette betyder blandt andet at diabetikeren mister evnen til at skelne mellem varm/kold, sløv/skarp. Dermed kan en skade på foden gå ubemærket hen i dage eller uger, hvilket kan få fatale konsekvenser.

Diabetikere er desuden i øget risiko for udvikling af forsnævringer i de små blodkar, hvilket påvirker blodforsyningen og derfor kan resultere i sår og langsom heling af eventuelle sår.DIV>

Hvad hvis skaden er sket og såret er opstået?

Sår på fødderne er den hyppigste årsag til indlæggelse for diabetikere. Disse fodsår kan føre til alvorlig infektion, koldbrand og som følge deraf amputation. Det er derfor vigtigt straks at søge læge, hvis der kommer sår på fødderne eller opstår andre problemer. Det er vigtigt at få lavet en grundig undersøgelse af foden, så mistanken om alvorlige underliggende sygdomme kan blive afdækket og evt. behandlet.

Læs også:
Sådan behandler du sår – hygiejne og forbinding

Behandling af diabetiske sår følger de grundlæggende principper for sårbehandling med rensning af såret, fjernelse af dødt væv, håndtering af væsken fra såret, forebygge infektion, opretholde et fugtigt sårmiljø og vurdere og håndtere smerter.