Efterbehandling ved brystkræft operation Artikel

Forskningen har vist at efterbehandling efter brystkræftoperation for langt de fleste kvinders vedkommende vil forbedre prognosen.

Adjuverende behandling

Herved forstås den behandling der i de fleste tilfælde begynder efter den kirurgiske behandling.
Efter operation for brystkræft vil en lille del kvinder være blevet helt raske og vil ikke have behov for anden behandling.

Forskningen har dog vist at efterbehandling for langt de fleste kvinders vedkommende vil forbedre prognosen.

Strålebehandling

Strålebehandling gives typisk på det opererede bryst efter brystbevarende operation. Strålebehandling gives endvidere på brystvæggen og omkringliggende lymfeknuder når kræften har bredt sig til armhulens lymfeknuder eller når knuden er stor. Strålebehandling gives typisk dagligt i 5-6 uger afhængig af situationen.
Formålet med strålebehandlingen er at nedsætte risikoen for at sygdommen blusser op igen enten i brystet eller i lymfeknuderne.

Kemoterapi

Kemoterapi gives til stadig flere kvinder efter operation for brystkræft.
Der anvendes i øjeblikket typisk tre forskellige præparater som indgives i en blodåre hver tredje uger seks gange i alt. Formålet med denne behandling er at nedsætte risikoen for opblussen af sygdommen andre steder i kroppen i form af fjernmetastaser på et senere tidspunkt. Behandlingen er forbundet med en del bivirkninger, bl.a. hårtab.

Antihormonbehandling

Antihormonbehandling anvendes til såkaldte receptorpositive cancere. Medicinen blokerer det kvindelige kønshormons stimulerende effekt på cancerceller eller hindrer dannelsen af de kvindelige kønshormoner i kroppen. Behandlingen har til formål at hindre opblussen af sygdommen både i brystet (og det modsidige bryst) og andre steder i kroppen. Denne behandling gives som tabletter i typisk 5 år.

Kontroller

Alle kvinder opereret for brystkræft vil tilbydes regelmæssig kontrol i 10 år eller mere afhængig af alder. Kontrollerne indbefatter regelmæssig klinisk undersøgelse og mammografi og har til formål at opspore eventuel tilbagefald af sygdommen eller ny cancer i brystet.