Er stenalderkost overhovedet sundt? tema

Stenalderkost eller palæo, er en af nutidens mest omdiskuterede kure. Kosten udelukker alt hvad der minder om brød, ris, pasta, bælgfrugter og mælk. Men var stenalderjægerne overhovedet så kræsne? Og er stenalderkosten overhovedet sund?

Stenalderkost oplever i øjeblikket massiv omtale, men er stenaldermad virkelig så sundt? Argumentet for at spise som en stenaldermand bygger på, at vi skal bringe vores kostvaner tilbage til vores evolutionære niveau som de var 10.000 år tilbage.
Stenalderdiætens råd
- Spis meget mere kød, fisk og æg og mere grønt, bær, nødder og svampe.
- Hold dig fra forarbejdede fødevarer og alle lightprodukter.
- Spise ikke kornprodukter som brød, pasta og andre stivelsesholdige fødevarer som ris, kartofler, bønner og linser.
- Undgå visse planteolier med et højt indehold af omega-6 fedtstoffer som f.eks. majs-, solsikke- og vindruekerneolie, og spis i stedet mere omega-3 som findes i olivenolie, nødder og fede fisk.
- Nogle mener også, at mælkeprodukter er forbudte, mens andre mener, det er en god kilde til protein.
1. Kritik: Kød er ikke lige så sundt i dag

Ifølge stenalderdiæten skal man spise meget mere kød, idet stenalderne daglige kalorieindtag bestod af 65% kød. Forskere kritisere dog dette råd, da kød i dag ikke kan sammenlignes med kød i stenalderen. Vores forfædre spiste vildt kød, hvilket er meget anderledes en vor tids kornopfodrede husdyr. Vildt kød var både mere magert og indeholdt flere af de sunde omega 3 fedtsyrer.

Råd:
Lad vær med at overspise kød, og spis hellere mere grønt. Det kan være svært at spise vildt kød hver dag, så spis i stedet fisk og kylling som erstatning til det røde kød.

2. Kritik: Er stivelse egentligt usundt?

Stivelse bliver sendt direkte i skammekrogen af stenalderdiæten, men er det nu så usundt? Bønner, linser, rodfrugter, kartofler og andre grøntsager indeholder stivelse i kombination med mange sunde vitaminer, mineraler og kostfibre. Stivelse er sammenbundede kæder af glukose, og indgår naturligt i mange fødevarer, som en god og vigtig energikilde.

Råd:
Stivelse kan sagtens være en del af et sundt og nærende måltid, så længe det ikke står alene. Vælg derfor rodfrugter, bønner og linser, som indeholder mange mineraler, vitaminer og fibre. Ønsker du et vægttab, kan du med fordel begrænse dit indtag af stivelse.

3. kritik: Vores krop har vænnet sig til mælkeprodukter.

Forskere er enige om, at man ikke skal udelukke mælkeprodukter, som det eller tilrådes i stenalderkuren. Den nordeuropæiske befolkning har været afhængige af mælk for at overleve, og vi har vænnet vores maver til mælk og mælkeprodukter. Desuden er mejeriprodukter er en god kilde til protein og calcium.

Råd:
Vælg de fedtfattige mejeriprodukter som f.eks. mager ost, minimælk og skyr. Disse fødevarer indeholder rigeligt med protein og calcium, som styrker knoglerne.

Læs også:
Kalkmangel

Artikler

artikel

Generelt om plastikkirurgi

Plastikkirurgi udføres for at genskabe normale forhold i en legemsdel, som ...

Redaktionen 05/02/2009
artikel

Børnesygdomme

Det kan være svært at afgøre om et lille barn er sygt. Sommetider optræder ...

Redaktionen 23/01/2009
kategori

Kiropraktik

En kiropraktor kan hjælpe med problemer i muskler og led i f.eks. ryg og na...

Redaktionen 19/02/2009
kategori

Børns hudproblemer

En velplejet hud er et vigtigt forsvar mod varme, kulde og ikke mindst sygd...

Redaktionen 14/03/2013