Fibromyalgi Artikel

Fibromyalgi viser sig ved en diffus muskel- og/eller seneømhed, samt træthedsfornemmelse i muskulaturen. Forskningen viser, at fibromyalgi skyldes forstyrrelser i centralnervesystemet og det er endnu ikke muligt at helbrede sygdommen.

Definition og årsag

Det har endnu ikke været muligt at påvise en direkte årsag til sygdommen. Men det menes, at patienterne har en ændret smertetærskel i musklerne og i hjernen. Musklerne har nedsat styrke og udholdenhed, og der er muligvis nedsat blodgennemstrømning i dem.

Mængden af kroppens egne smertestillende stoffer, kaldet endorphiner, er muligvis nedsat. Der ses ingen synlige eller målbare forandringer i musklerne eller i blodet.

Sygdommen optræder 10 gange hyppigere hos kvinder end hos mænd, og ses gerne i 30-50 års alderen. Det menes at ca. 2% af den voksne befolkning herhjemme opfylder kravene for fibromyalgi.

Sygdommen kan stadig være forbundet med nogen skepsis hos visse læger, der, da man ikke har været i stand til at finde nogen målbar sygdom i musklerne, mener at sygdommen er psykisk betinget.

Patientgruppen er meget varierende, og det menes da også, at symptomerne kan have en psykisk overbygning hos visse patienter.

Symptomer på fibromyalgi

Symptomerne er:

  • Smerter: I muskler og/eller muskelsener i begge kropshalvdele, både over og under navleniveau. Smerterne skal sidde på bestemte muskelpunkter. Varigheden skal være mindst tre måneder.
  • Fysisk aktivitet medfører forværring.

Tilstødende kan der opleves:

  • Morgenstivhed i muskulaturen.
  • Hovedpine.
  • Træthed.
  • Tørre slimhinder.
  • Dårlig søvn.
  • Stress.
  • Irriteret tyktarm.

Læs også: Fibromyalgi - historie og behandlingsmuligheder.

Diagnose

Diagnosen stilles af lægen ud fra de ovenfor nævnte sygdomskriterier. Det kan dog være svært at afklare, om symptomerne er af psykisk eller anden baggrund. Patienter med visse gigtsygdomme vil ligeledes opfylde kravene for diagnosen fibromyalgi.

Behandling af fibromyalgi

Sygdommen er svært at behandle, og gængse smertestillende tabletter har ikke den store virkning. Forskellige antidepressive midler har vist sig at have gavnlig effekt, især til bedring af nattesøvnen.

Fysioterapeutisk behandling er af stor værdi, og især øvelser i varmtvandsbassin har god effekt.

Det er vigtigt, så vidt muligt, at holde kontakt til arbejdsmarkedet, samt bibeholde anden social kontakt.

Forløb og komplikationer ved fibromyalgi

Personer med denne sygdom lever lige så langt tid som normal-befolkningen, men mange er desværre tvunget til at deltidsarbejde, og i værste fald kan det føre til førtidspension pga. fibromyalgien. Førtidspension kan have stor betydning for det sociale liv, både privat og økonomisk.

Intensiteten af symptomerne kan svinge i perioder, men det er de færreste, der bliver fuldstændigt symptomfrie. Det er meget vigtigt at fortsætte sin fysioterapeutiske træning selv i sygdommens gode perioder, da det kan forlænge den symptommilde periode.

Read about Fibromyalgia in english