Forebyggelse af overvægt via egenomsorg Artikel

Fedmeforebyggelse er ikke kun et spørgsmål om at forhindre normalvægtige i at blive fede. Det omfatter også forebyggelse af fedme hos dem, der er overvægtige, og af vægtøgning hos tidligere overvægtige eller fede, som har tabt sig.

Fedmen har herhjemme nået epidemiske proportioner, og er blevet et folkesundhedsproblem, der medvirker til at nedsætte middellevetiden og øger samfundets udgifter til social- og sundhedsvæsenet.

Der er flere faktorer i forbindelse med fedme, som det ikke er muligt for den enkelte at gøre noget ved, fx arv, køn og stofskifte, og samtidig ligger fysiske og sociale forhold i samfundet - eksempelvis infrastruktur og rammer for sund levevis - også uden for den enkeltes kontrol.

Der er dog flere muligheder, du som enkeltindivid kan benytte dig at, for enten at undgå at blive overvægtig, forhindre yderligere vægtforøgelse eller at tage på igen efter vægttab. Og der er god grund til at begynde nu, for hvert år med for meget fedt på kroppen øger din risiko for at udvikle én eller flere af livsstilssygdommene (hjerte-kar-sygdomme, diabetes 2 , højt blodtryk, kræft, galdesten og leverproblemer, slidgigt og urinsyregigt samt lungelidelser som søvnapnø), ligesom stor overvægt begrænser dig i dine muligheder for at leve et liv uden sociale og psykologiske belastninger.
I dette emne område - forebyggelse af overvægt - kan du læse en række forslag til at komme i gang med en ny og sundere livsstil, der hjælper med at forebygge fedme og følgesygdomme i forbindelse med fedme. Forslagene retter sig henholdsvis til, om du er normalvægtig, om du er i risikogruppen for at udvikle fedme, eller om du allerede er overvægtig.