Form din krop - Fordel dine kilo bedre Artikel

Uanset om du har æbleform eller pæreform, kan du lære at fordele dine kilo bedre. Se hvordan skal du træne, hvis du er kraftigt bygget.

Træn dig til en optimal symmetri

Fylder du for meget de forkert steder på kroppen, så kan du med du modelere på din krop, så den kommer til at syne mindre på de store steder - uden at du taber dig.

Vi er alle skabt meget forskelligt. Men kroppen kan alligevel opdeles i fx store og små, høje og lave, tykke og tynde, brede og smalle. Kroppen kan opdeles i få forskellige kategorier alt efter hvor på kroppen man fylder mere og mindre.

Alt efter hvilken form du har fået tildelt fra naturens side, kan du med fordel lægge fokus i din træning på forskellige områder på kroppen, for at skabe en bedre symmetri og dermed se slankere ud. Når der er noget tøj du synes, du ser slankere ud i, og noget tøj gør dig større, når nogle bukser gør din ben korte at se på, og andre får dine ben til at synes længere, så er det fordi det ændrer på symmetrien i dit udseende.

På samme måde kan du mere permanent ændre på kroppens symmetri ved at træne muskulaturen mere, der hvor du med fordel kan fylde lidt mere. Mange har en tendens til at begynde at træne ubehersket på de områder, de ønsker der skal være mindre, men det kan faktisk resultere i en større forskel i symmetrien i kroppen, og du vil komme til at se tykkere/større ud.

Hvis du synes, at dine hofter er brede, skal du ikke træne dem yderligere for at slanke dig der. Du kan ikke tabe dig punktvis ved at lave bestemte øvelser, men du kan komme til at se langt slankere ud, hvis du bliver større andre steder end de steder, du i forvejen synes er store.

Men husk, at hvis du er overvægtig, bliver du ikke sundere blot fordi du ser slankere ud. Er din fedtprocent eller dit BMI for højt, skal du tabe det ekstra fedtlag, for at blive slankere.

Æbleform

Har du æbleform, så har du mest fylde på maven og arme og ben har forholdsvis lille fylde. Har du æbleform, skal du træne maven for at forebygge rygproblemer. Jo mere overvægtig du bliver på maven, jo større er risikoen for at få ondt i ryggen.

Når du lagrer meget fedt på maven, sætter det sig i højere grad inde under dine mavemuskler og trykker på musklerne, så de bliver udspændt. Jo mere overvægtig, jo mere udspændes mavemusklerne. Jo mere mavemusklerne udspændes jo mere svajrygget bliver du eller overkroppen synker ned mod hofterne, så du får dårlig holdning i den øverste del af ryggen, skuldrene runder fremad og nakken svajer mere end godt er.

Derudover er det mere usundt at have fedtet lagret under mavens muskler end uden på, for fedtet frigives lettere til blodbanen og kan skabe hjertekarproblemer, som kan resultere i blodpropper på længere sigt. Så lagrer du primært fedt på maven, bør du tabe dig og træne din symmetri, og du vil opleve, at kroppen bliver langt mere harmonisk at se på.

Du skal lave konditionstræning for at komme af med fedtet, og så skal du træne dine lår, så dine ben bliver fyldigere, samt træne den øverste del af ryggen, så du får V-form, og taljen på den måde bliver mere fremtrædende. Når du kommer til at fylde foroven og forneden, og får trænet maven, så den bliver fladere, og du får bedre holdning, vil du syne slankere. Er du mere end 10 kilo overvægtig, er det i høj grad også nødvendigt, at du taber dig for din sundheds skyld.

Sådan gør du

 • Spis sundere, regelmæssigt og drik masser af vand - HVER DAG
 • Fokuser på konditionstræning; løb, power walking, cykling, svømning, aerobic, step mm.
 • Gå en tur i stedet for at se tv - for at fremme fedtforbrændingen
 • Lav træning der styrker centret af kroppen helt inde fra: træning på den store terapibold, EFFEKT, Pilates, Therarobics, core-træning, rygtræning, ryggymnastik, power yoga
 • Undgå overdreven træning af de lige mave muskler (almindelige mavebøjninger)
 • Cykl på arbejde eller noget af vejen
 • Træn skuldrene, benene, balderne og ryggen, så musklerne former sig der. Og træn med fokus på de dybe mavemuskler (det er dem der holder maven inde og giver god holdning når de arbejder rigtigt).

Pæreform

Fylder du mest omkring lår, balder og den nederste del af maven, er overkroppen forholdsvis mindre end underkroppen, så har din krop pære form. Det er mindre usundt at have for meget fedt på hofterne, end det er at have det på maven. Vejer du for meget, har du dog stadig risiko for at udvikle sygdomme i kølvandet på overvægten. Har du pæreform, skal du lægge fokus på træning af overkroppen. Du skal bygge muskler på skuldrene og den øverste del af ryggen.

Hvis du også vil tabe dig, skal du lave konditionstræning kombineret med muskeltræning med ekstra belastning på overkroppen. Du skal have trænet mere muskelmasse på overkroppen og undgå at øge muskelmassen i underkroppen. Du skal træne skuldre, bryst, øvre ryg med tunge vægte og underkroppen med let eller slet ingen ekstra vægt. Jo mere ekstra vægt du tager i hænderne eller på nakken, når du træner, jo mere vil dine muskler udvikle sig og blive større. Jo mindre vægt du bruger, jo mindre udvikling ses i musklerne. Bare rolig - kvinder får ikke volumeniøse muskler på overkroppen ved at træne med tunge vægte, med mindre du i forvejen er meget kraftig bygget.

Sådan gør du

 • Lav ikke-vægtbærende konditionstræning fx roning, cykling, spinning, cykling, stavgang (her bærer du din vægt, men der er minimum belastning på muskulaturen) 3-4 gange om ugen så længe du orker og har tid. Arbejd så hårdt du kan i den afsatte tid, så du bruger mest mulig energi. Hvis du vil tabe dig, skal du forbrænde mere energi, end du indtager. Jo hårdere træning, jo flere kalorier bruger du.
 • Lav styrketræning for overkroppen
 • Undgå vægtbærende konditionstræning som fx trappemaskine, aerobic, step, ketsjersport
 • Undgå tung styrketræning for benene - specielt for ydersiden af hoften og indersiden af lårene.

Bønnestage

Er du næsten lige bred fra skuldrene ned til lårene og spinkel, har du "bønnestage" form. Vil du forme kroppen lidt mere, så du får større kurver, skal du lægge fokus på træning af balder/hofter og skuldre og ryg, så du får timeglas form. Bredere foroven, smal talje og bredere over hofterne. Hvis du ikke skal tabe dig, så sørg for at spise mere de dage du træner, så du får nok næringsstoffer til at dække kroppens behov. I gamle dage gav man børn, der var for tynde, fløde og ekstra meget smør på brødet, for at de skulle tage på, men når man er tynd er ønsket jo ikke bare at tage fedt på. Når man vil tage på, bør den øgede fylde på kroppen skyldes, at musklerne bliver større, og at fedtlaget bliver sundt.

Sådan gør du

Undgå overdreven konditionstræning, med mindre at du har for meget fedt på kroppen. Det får dig til at blive endnu spinklere.
 • Spis varieret og regelmæssig så du hele tiden får næringsstoffer og dermed energi tilført til kroppen, så du ikke taber dig
 • Træn på trappemaskine, løb, gå til PUMP, boksning, lav styrketræning med stor belastning og få gentagelser
 • Lav øvelser der fokuserer på at øge massen på overkroppen og underkroppen, så du fremmer de kvindelige former.

Tæt bygget

Har du en kantet form, hvor alle lemmer er kraftige og bastante, er du det, man kalder tæt bygget. Du har kraftige, brede led. Muskulaturen er kraftig og ser en smule pumpet ud. Er du overvægtig, bør du som alle andre tabe dig. Har du ikke for meget fedt på kroppen, men er "bare" tæt, skal du fokusere på at træne din kondition.

Konditionstræning kan til dels virke muskelnedbrydende og i det mindste giver det dig ikke væsentlig større muskler. Derudover skal du lave muskeltræning, der gør muskulaturen smidig og udholdende, så det pumpede går af musklerne, samtidig med at det giver god holdning. Tung styrketræning vil derimod fremhæve det tætbyggede udseende.

Sådan gør du

 • Undgå styrketræning, boksning, tung vægtbærende bentræning som fx benbøjninger på et ben, benbøjninger med vægtstang eller i maskine, PUMP, trappemaskinen o.lign.
 • Fokuser på cykling, spinning, gang, langrend, svømning,
 • Lav træning der gør musklerne smidige mens de trænes: fx Pilates, EFFEKT, boldtræning, Balance, yoga, strækøvelser
 • Styrketræning/muskeltræning: lav øvelser for hele kroppen, som du kan gentage 15-25 gange før du er træt.