Forstørret skjoldbruskkirtel (Struma) Artikel

Skjoldbruskkirtlen har som hovedopgave at producere hormonet tyroksin, som er ansvarlig for kroppens stofskifte. Tilstanden opstår hyppigst hos kvinder og har ofte ingen symptomer, dog kan det give en trykkende fornemmelse på forsiden af halsen.

Definition og årsager


Hvis skjoldbruskkirtlen bliver forstørret, skaber den en hævelse på forsiden af halsen. Dette fænomen kaldes struma. Den forstørrede skjoldbruskkirtel kan variere i størrelse fra at være knap synlig til størrelsen på en grapefrugt. I sjældne tilfælde kan en meget stor struma trykke på luftrøret og give synke- og vejrtrækningsbesvær.

Forstørrelse af skjoldbruskkirtlen er ikke nødvendigvis et tegn på sygdom i kirtlen, og kan være et normalt fænomen, der især ses i forbindelse med puberteten og under graviditeten.

Sygdomme, der kan være associeret med struma, er hypertyreose , hypotyreose eller en knude i skjoldbruskkirtlen. Disse sygdomme i skjoldbruskkirtlen forekommer dog også uden samtidig struma.

En anden årsag til struma er for lavt jodindtag, dette er dog ikke så hyppigt i Danmark længere, efter at man er begyndt at tilsætte jod til husholdningssalt. I meget sjældne tilfælde kan strumaen skyldes kræft i skjoldbruskkirtlen .

Diagnose


Din læge vil undersøge din hals for at bestemme størrelse og form af skjoldbruskkirtlen. Der kan tages blodprøver, der bestemmer niveauet af skjoldbruskkirtel-hormon i blodet. En ultralydsscanning kan bruges til at kortlægge kirtlens indre struktur og se efter knuder eller hulrum.

Behandling af struma


Hvis strumaen skyldes for lavt jodindtag, er behandlingen at supplere kosten med tilstrækkelig jod, hvorefter kirtlen igen vil svinde i størrelse.

En mindre struma, hvor der ikke er nogen påvirkning af skjoldbrusk-kirtlens funktion, behøver ikke altid behandles og kan mindskes i størrelse med tiden.

Ved mindre eller moderate strumaer kan der dog anvendes radioaktiv jodbehandling, der kan reducere strumaens størrelse.

Hvis strumaen er meget stor, giver tryksymptomer eller generer rent kosmetisk, kan den fjernes ved en operation. Efter en sådan opration vil det være nødvendigt med livslang erstatningsbehandling med syntetisk skjoldbruskkirtel hormon (se evt. nedsat aktivitet i skjoldbruskkirtlen ).

Forløb og komplikationer


Ved en operation på skjoldbruskkirtlen ses der sjældent komplikationer, f.eks. i form af nedsat aktivitet i biskjoldbruskkirtlerne . Hos 1 ud af 5 kommer strumaen igen efter en sådan operation.