Forstuvning (Distorsion) tema

Forstuvninger er hyppige og ses ofte i forbindelse med idrætsudøvelse. Jo kraftigere et vrid ledet udsættes for, jo større er risikoen for en alvorlig forstuvning. Alle led med en ledkapsel kan i princippet forstuves, men det ses hyppigst i ankel-, finger- og knæled. Ro, is, kompression og elevation (løft benet op), er tommelfingerreglen når man skal behandle.

Forstuvninger er hyppige og ses ofte i forbindelse med idrætsudøvelse. Jo kraftigere et vrid ledet udsættes for, jo større er risikoen for en alvorlig forstuvning. Alle led med en ledkapsel kan i princippet forstuves, men det ses hyppigst i ankel-, finger- og knæled. Ro, is, kompression og elevation (løft benet op), er tommelfingerreglen når man skal behandle.

Definition og årsag


Ledbåndene omkring fodleddet er meget kraftige for at
holde leddet stabilt. En pludselig bevægelse med
overbelastning, at man vrider om på foden fx kan
overrive hele eller dele af et ledbånd. Dette medfører
blødning og inflammation, så foden hæver, bliver rød,
blå, gul og sort samt gør ondt.

Et led består af to eller flere bruskbeklædte knogleender, der kan bevæge sig i forhold til hinanden inden for en ledkapsel. Denne kan være omgivet af forstærkende ledbånd. Hvis de to ledflader på knoglerne tvinges hurtigt fra hinanden, og derefter igen indtager normal position, kan der opstå forstrækning eller lettere skade på ledbånd og kapsel, en såkaldt forstuvning.

Ved skader på ledbånd, vil der opstå en indre blødning omkring skaden.

I alvorlige tilfælde kan et ledbånd briste fuldstændigt (rumpere), eller der kan opstå knoglebrud ( fraktur ) i forbindelse med uheldet.

I Danmark alene ses der om året ca. 250.000 forstuvninger af anklen.

Symptomer på forstuvning

Man vil tydeligt kunne mærke, når man udsætter et led for en unaturlig bevægelse, der giver en forstuvning. Der vil komme smerter i området, og ledet vil hæve op. Man kan have nedsat bevægelighed i ledet, dels pga. smerter, dels pga. hævelse. Man kan opleve en følelse af manglende kontrol, usikkerhed og løshed i ledet. Blødning vil vise sig som hævelse og rødme og senere som blåfarvning af huden.

Hvis et ledbånd er revet over, eller ved samtidig fraktur, kan der være løshed i leddet ved lægeundersøgelsen. Der kan også ses fejlstilling af leddet.

Forholdsregler og diagnose

Har man svage led og tendens til forstuvninger, kan det være hensigtsmæssigt at bruge støttende elastiskbind eller sportstape i forbindelse med idrætsudøvelse. Det er selvsagt vigtigt at undgå at belaste sine led i yderpositioner eller vrid.

Efter en forstuvning er genoptræning en vigtig forholdsregel (se behandling).

Diagnosen kan ofte stilles ud fra sygehistorien, ledets udseende og patientens tilkendegivelse af smerter. Det kan være svært at se, om der samtidigt er noget brækket, og derfor vil der oftest blive taget et røntgenbillede af leddet. Dette kan ligeledes vise eller udelukke fejlstilling.

Der kan nogle gange være behov for brug af MR-scanning eller en kikkertundersøgelse for at se, om ledbåndene er intakte (f.eks. ved korsbåndsskade i knæet).

Behandling af forstuvninger

Ved små forstuvninger vil det ofte være nok at behandle efter det såkaldte RICE princip:
  • R(o): For at ledkapsel og ledbånd kan hele, er det vigtigt ikke at bruge leddet med det samme. Smerter vil ofte sætte en naturlig stopper for alt for meget aktivitet.
  • I(s): For at modvirke blødning og hævelse er det vigtigt at lægge en is-ompakning på leddet. Isen kan i starten også hjælpe med at dulme smerterne. Man skal dog undgå direkte kontakt mellem hud og is, da det kan give forfrysninger . Man må i samme øjemed maks. køle 20 minutter per time. Nedkøling kan have effekt, så længe der er hvilesmerter.
  • C(ompression): En kompressionsforbinding modvirker hævelse og giver støtte til det usikre led.
  • E(levation): Ved at løfte det beskadigede led over hjertehøjde kan man udgå en alt for stor blodtilstrømning, og derved undgå unødige blå mærker og hævelse.
Man kan så småt begynde at bruge leddet, når smerterne er aftager.

Er der tegn på en større forstuvning, eller går de værste smerter ikke over efter et par dage, bør man søge læge med henblik på en grundig undersøgelse, evt. med røntgenbillede, der kan udelukke knoglebrud.

Afhængigt af, hvilket led der er forstuvet, findes der diverse støttende forbindinger og skinner til at aflaste og støtte leddet.

Ved svære forstuvninger kan det være nødvendigt at gipse leddet for at give det ro.

Operation kan komme på tale, hvis kapsel eller ledbånd er overrevet. Leddet gipses efterfølgende i flere uger, hvorefter man skifter til støttebind, og fysioterapeutisk genoptræning påbegyndes.

Lægen kan ordinere et ikke-steroid-antiinflammatorisk middel (NSAID-præparat), der tager smerten og hjælper på hævelsen. F.eks. ipren eller ibuprufen.

Genoptræning er meget vigtig, efter man har forstrakt et ledbånd. Elastiktræning eller træning på vippebræt kan hjælpe med at genopbygge ledbåndenes naturlige funktion ved at forhindre unaturlige bevægelser i leddet.

Komplikationer og forløb

Enhver forstuvning kan medføre andre skader på led og tilstødende knogle.

Et forstrakt ledbånd kan blive slapt, og man kan udvikle tendens til gentagne forstuvninger af det samme led.

Unaturligt slid (som gentagne forstuvninger) på de bruskbeklædte ledflader fører i sidste ende til udvikling af slidgigt i leddet.
Read about Sprain - Distortion in english

Artikler

artikel

Ubalance i underlivet

Symptomer som kløe, udflåd og svie i skeden lader mange kvinder tro, at de ...

Redaktionen 20/11/2007
artikel

Æggestokkene, livmoderen og livmoderhalsen

I æggestokkene, livmoderen og livmoderhalsen, kan der opstå sygdomme som bl...

Redaktionen 03/02/2009
artikel

Børnesygdomme

Det kan være svært at afgøre om et lille barn er sygt. Sommetider optræder ...

Redaktionen 23/01/2009
kategori

Kiropraktik

En kiropraktor kan hjælpe med problemer i muskler og led i f.eks. ryg og na...

Redaktionen 19/02/2009
kategori

Sex og samliv

Sex, kærlighed og sensualitet er en vigtig del af livet - hele livet. Sex e...

Redaktionen 17/01/2009