Frugt og grønt til babyer Artikel

Fra 4 måneders alderen må dit barn begynde at spise frugt og grønt - hovedsageligt som kogt mos og små stykker.


I dette afsnit kan du læse mere om frugt og grøntsager til dig og dit barn.

Frugt og grøntsager kan indgå i barnets kost fra 4 måneders alderen.
I starten som kogt mos og senere i små stykker. Når barnet kan tygge kan grøntsager også gives rå, i små bidder og som gnavestykker.

Frugtmos bør dog først introduceres, når barnet har vænnet sig til smagen af grød og grøntsagsmos .

Anbefalinger

Der er ingen anbefalinger for hvor meget frugt og grønt spædbarnet og det lille barn (1 - 2 år) skal have.

Sundhedsstyrelsen anbefaler at:

Børn fra 4 - 10 år spiser 300-500g. 3-5 stk. frugt og grønt om dagen.

Børn fra 10 år samt voksne spiser 600g/6 stk. frugt og grønt om dagen.

NB! Kartofler tæller ikke med i ovenstående anbefalinger.

Frugt og grønt i løbet af dagen

Her får du inspiration til, hvordan både du og dit barn får frugt og grønt nok i løbet af dagen.

Læs også: Babymad fra 4-6 mdr

Morgenmad

Frugt på morgenmaden.
Surmælksprodukter, cornflakes, havregryn eller grød kan friskes op med fx rosiner, æble, pære, banan, mandarin, ananas, hindbær, melon, svesker, kiwi, abrikoser

Et glas juice (100 ml) tæller som 1 af de 6 om dagen uanset hvor meget man drikker. Spædbarnet bør kun få fortyndet juice/frugtsaft i små mængder.

Agurk, tomat eller peberfrugt til en ostemad.

Marmelade på brødet

Frokost

Rugbrød med grønt som pynt - peberfrugt, rødbeder, asier, asparges, løg.

Agurk og tomat gives som tilbehør

Grønne rester fra aftensmaden gives som pålæg eller som salat tilsat kartofler, ris eller pasta.

Pitabrød, sandwich eller tortilla med fyld af grøntsager.

Frugt som pålæg - rosiner, banan, jordbær, kiwi, æble, figen.

Aftensmad og dessert

Grøntsager i supper, gryderetter, eller som tilbehør - enten som kogte eller rå (råkost)

Frugtgrød.

Frugtsalat.

Mellemmåltid/TV-hygge/børnefødselsdag

Frugttallerken - forskellige slags frugt skåret ud, så de er lige til at spise.

Grøntsagsstave evt med dip.

Kilde: semper.dk