Furunkler og karbunkler Artikel

Når en hårsæk og dens tilhørende talgkirtel bliver invaderet af bakterier, opstår der en betændelsesansamling kaldet en furunkel. Karbunkler er en samling af furunkler. Furunkler må ikke forveksles med bumser. Furunkler skyldes ofte en stafylokokinfektion.

Definition og årsager

Når en hårsæk og dens tilhørende talgkirtel bliver invaderet af bakterier, opstår der en betændelsesansamling kaldet en furunkel. Der er ofte tale om stafylokok-bakterier, som normalt ikke er en del af hudens bakterie-miljø, men som nogle mennesker bærer på huden eller i næsen. Bakterien danner en slags hinde omkring betændelsen. Selve materien er en blanding af bakterier og døde hvide blodlegemer, som er tilført for at bekæmpe stafylokokkerne. Furunkler må ikke forveksles med bumser (akne) .

Furunkler ses i alle aldersgrupper og er ufarlige. Gentagne tilfælde (furunkulose) kan dog være meget generende og kan i få tilfælde være første symptom på diabetes (sukkersyge) . Karbunkler er en samling af furunkler.

Læs også:
Diabetes - sukkersyge

Symptomer på furunkler og karbunkler

  • Først ses en rødlig forhøjning af huden, der er meget øm.
  • Området vokser, bliver mere ømt og spændt. Eventuelt opstår en hvidlig plet i centrum som udtryk for betændelsen.
  • Furunklen kan briste og udtømme materien, men den kan også ophele af sig selv.
  • Der kan efterfølgende komme et ar, hvor furunklen var lokaliseret.

Forholdsregler og komplikationer

Furunkler er almindelige, uskadelige infektioner. De kan opstå igen samme sted, og mindre almindeligt kan man lide af gentagne furunkler. Som nævnt bør man her overveje, om de tilbagevendende furunkler er tegn på diabetes. Store furunkler i næsefolderne eller på overlæben bør dog ses af en læge, da lige netop disse ved spredning via blodet kan give ophav til mere alvorlige infektioner.

Behandling af furunkler og karbunkler

Ved mindre furunkler kan man dæmpe symptomerne med varme, våde omslag af f.eks. gaze eller vat. Lægen kan lave et lille snit i furunklen og udtømme betændelsen. Herefter lægges lidt gaze ind i hulrummet, da furunklen skal ophele indefra. Der er normalt ikke behov for behandling med antibiotika.
Ved gentagne tilfælde af furunkler behandles med helkropsvask med klorhexidin-sæbe, særligt grundigt i ansigtet. Dette suppleres med behandling af stafylokokker i næsen med en bakteriedræbende creme i en uge. Familiemedlemmer bør også behandles.