Gluten og fibre Artikel

Gluten


Spædbørn må først få gluten fra 6 måneder.
Gluten findes i kornsorterne hvede, rug, havre og byg.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at grød af glutenholdige kornsorter først må indgå i kosten, når barnet er 6 måneder. Dette er for at forebygge glutenintolerance.

Få børn udvikler intolerance overfor gluten og skal have livslang diæt.

Kostfibre


Børn skal have kostfibre fra den mad de spiser. Fibre er med til at holde maven igang.

Kostfibre findes hovedsagelig i grøntsager, groft brød, kartofler, ris, pasta og lidt i frugt - alle dem vi kalder sunde fødevarer.

Hos spædbørn er det ikke godt at kosten indeholder alt for mange fibre, da spædbørns tarmkanal endnu ikke er helt parat til at omsætte store mængder fibre.

Hvis barnet får for mange fibre, kan det resultere i "tynd" mave. Samtidig vil barnet få for lidt kalorier, idet fiberholdige fødevarer mætter meget uden at give mange kalorier.

Små børn kan også få "tynd" mave hvis de spiser brød med hele kerner. Vælg derfor rugbrød og grovbrød hvor kernerne er knust eller formalet.

Gluten


Spædbørn må først få gluten fra 6 måneder.
Gluten findes i kornsorterne hvede, rug, havre og byg.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at grød af glutenholdige kornsorter først må indgå i kosten, når barnet er 6 måneder. Dette er for at forebygge glutenintolerance.

Få børn udvikler intolerance overfor gluten og skal have livslang diæt.

Kostfibre


Børn skal have kostfibre fra den mad de spiser. Fibre er med til at holde maven igang.

Kostfibre findes hovedsagelig i grøntsager, groft brød, kartofler, ris, pasta og lidt i frugt - alle dem vi kalder sunde fødevarer.

Hos spædbørn er det ikke godt at kosten indeholder alt for mange fibre, da spædbørns tarmkanal endnu ikke er helt parat til at omsætte store mængder fibre.

Hvis barnet får for mange fibre, kan det resultere i "tynd" mave. Samtidig vil barnet få for lidt kalorier, idet fiberholdige fødevarer mætter meget uden at give mange kalorier.

Små børn kan også få "tynd" mave hvis de spiser brød med hele kerner. Vælg derfor rugbrød og grovbrød hvor kernerne er knust eller formalet.