Hold øje med hvad du putter i munden
Hvad enten du lider af sure opstød eller halsbrand, kan du selv være med til at gøre noget ved problemet. Et essentielt sted at begynde er at kigge på den mad, du spiser. Der er mad, som kan hjælpe imod den irriterende lidelse, men der er også noget mad og drikke, som absolut ikke er godt for dig, hvis du vil komme halsbrand til livs.
Her giver vi dig et overblik over fødevarer, som kan hjælpe dig mod halsbrand, og dem, som du så vidt muligt skal holde dig fra.
Her giver vi dig et overblik over fødevarer, som kan hjælpe dig mod halsbrand, og dem, som du så vidt muligt skal holde dig fra.
Læs også: Halsbrand under graviditeten
Det her skal du holde dig fra:
1. Løg og hvidløg
Det kan få lukkemusklen mellem mavesækken og spiserøret til at slappe af. Derfor er der større risiko for at få mavesyre op i spiserøret, efter man har spist løg.
2. Pebermynte
Pebermynte har samme effekt som løg og hvidløg. Det får lukkemusklen til at slappe af, og det øger risikoen for, at mavesyren kommer op i spiserøret og giver halsbrand.
3. Krydret mad
Hvis du er sikker på at få halsbrand, efter at have krydret din mad godt til, så prøv et måltid helt uden krydderi. Derefter kan du langsomt tilsætte lidt mere krydderi, næste gang du laver mad. Prøv dig frem indtil du når grænsen, hvor krydderierne igen giver dig halsbrand.
4. Citrusfrugter
Citrusfrugter og juicefrugter er for mange topscoreren over årsager til halsbrand. Citrusfrugter indeholder meget syre, og hvis du spiser dem på tom mave er risikoen ekstra stor – samme resultat giver juicen.
5. Tomater
Tomater indeholder ligesom citrusfrugter også meget syre. De kan derfor også give halsbrand – især hvis man spiser dem på tom mave.
Det kan få lukkemusklen mellem mavesækken og spiserøret til at slappe af. Derfor er der større risiko for at få mavesyre op i spiserøret, efter man har spist løg.
2. Pebermynte
Pebermynte har samme effekt som løg og hvidløg. Det får lukkemusklen til at slappe af, og det øger risikoen for, at mavesyren kommer op i spiserøret og giver halsbrand.
3. Krydret mad
Hvis du er sikker på at få halsbrand, efter at have krydret din mad godt til, så prøv et måltid helt uden krydderi. Derefter kan du langsomt tilsætte lidt mere krydderi, næste gang du laver mad. Prøv dig frem indtil du når grænsen, hvor krydderierne igen giver dig halsbrand.
4. Citrusfrugter
Citrusfrugter og juicefrugter er for mange topscoreren over årsager til halsbrand. Citrusfrugter indeholder meget syre, og hvis du spiser dem på tom mave er risikoen ekstra stor – samme resultat giver juicen.
5. Tomater
Tomater indeholder ligesom citrusfrugter også meget syre. De kan derfor også give halsbrand – især hvis man spiser dem på tom mave.
Læs også: Sådan behandler du halsbrand
6. Kaffe
Koffein virker også afslappende på lukkemusklen mellem mavesæk og spiserør. Dermed får mavesyren nemmere ved at komme op i spiserøret og give halsbrand.
7. Alkohol
Alkohol får generelt kroppen til at slappe af og mavesækkens lukkemuskel er ingen undtagelse. Dermed får alkohol samme effekt som kaffe. Det kan blive ekstra slemt, hvis man har spist et stort måltid mad.
8. Kulsyre
Drikke med kulsyre får din mave til at udspile sig og øger presset på lukkemusklen.
9. Fed mad
Fedt har indflydelse på fordøjelsen. Mad med meget fedt nedsætter hastigheden for, hvor hurtigt vores mavesæk bliver tømt. Det øger presset på lukkemusklen mellem spiserør og mavesæk, og det kan føre til, at der kommer mavesyre op i spiserøret.
6. Kaffe
Koffein virker også afslappende på lukkemusklen mellem mavesæk og spiserør. Dermed får mavesyren nemmere ved at komme op i spiserøret og give halsbrand.
7. Alkohol
Alkohol får generelt kroppen til at slappe af og mavesækkens lukkemuskel er ingen undtagelse. Dermed får alkohol samme effekt som kaffe. Det kan blive ekstra slemt, hvis man har spist et stort måltid mad.
8. Kulsyre
Drikke med kulsyre får din mave til at udspile sig og øger presset på lukkemusklen.
9. Fed mad
Fedt har indflydelse på fordøjelsen. Mad med meget fedt nedsætter hastigheden for, hvor hurtigt vores mavesæk bliver tømt. Det øger presset på lukkemusklen mellem spiserør og mavesæk, og det kan føre til, at der kommer mavesyre op i spiserøret.
Dette kan lindre halsbrand:
1. Fedtfattige kiks, knækbrød og tvebakker
De tørre brødvarianter neutraliserer mavesyren.
2. Banan
Den gule frugt indeholder syreneutraliserende stoffer.
3. Mandler
Har også en syreneutraliserende virkning og beskytter mavens slimhinder.
De tørre brødvarianter neutraliserer mavesyren.
2. Banan
Den gule frugt indeholder syreneutraliserende stoffer.
3. Mandler
Har også en syreneutraliserende virkning og beskytter mavens slimhinder.