Godartede tumorer og cyster i æggestokkene Artikel

Man kender ikke årsagen til godartede tumorer eller cyster i æggestokkene, og mange kvinder har ingen gener i forbindelse med tilstanden, mens andre får mange smerter.

Definition og årsager


Kvindens æggestokke (ovarierne) har to funktioner, dels at producere æg, dels at producere kvindeligt kønshormon, og er således en vigtig del af regulationen af den kvindelige hormonbalance (se desuden artiklen Menstruation, fertilitet og klimakterium ). Den konstante modning af æg gør æggestokkene til et organ med megen cellevækst, og derfor også et organ, hvor risikoen for udvikling af svulster (tumorer) er større end i mange andre organer. Nogle af disse tumorer er ondartede ( kræft i æggestokkene ), men langt de fleste er godartede. De godartede tumorers oprindelse er mangfoldig.

De hyppigste former for godartede tumorer i æggestokkene er cyster, som er en indkapslet masse (væske eller væv). Nogle af disse er opstået fra follikler (hvori æggene modnes) eller det gule legeme , og denne type cyster betragtes ikke som egentlige svulster. Dette skyldes, at de er hormonpåvirkelige og ofte forsvinder af sig selv eller ved hormonbehandling .

Andre cyster, der ikke er udviklet fra foliklerne/det gule legeme, besidder nogle af de egenskaber, der får lægen til at karakterisere dem som egentlige (godartede) svulster. Indholdet af disse cyster varierer. Nogle indeholder klar væske, mens andre indeholder blod. Nogle cyster indeholder en helt anden type væv, end man normalt finder i æggestokkene, eksempelvis hår, knogler og tænder, skjoldbruskkirtelvæv eller noget helt femte. Sådanne cyster kaldes dermoidcyster og kendes ofte under navnet "tvillingecyster".

En variant af cyster på æggestokkene, er de cyster, der ses hos kvinder med polycystisk ovariesyndrom (PCO).

Endeligt findes der solide tumorer (dvs. faste, som ikke er en indkapsling af væske). Disse udvikles i reglen langsommere end cysterne (år i modsætning til måneder).

Årsagen til udviklingen af de forskellige typer af cyster og svulster kendes ikke.

Symptomer på cyster i æggestokkene (og godartede tumorer)

Symptomerne kan variere, og afhænger af tumors karakteristika.

  • Nogle kvinder oplever ingen gener fra selve tumoren/cysten, men har en følelse af, at deres mave er vokset, ofte ved at de ikke kan passe deres bukser. Dette skyldes, at nogle tumorer ikke giver smerter, men kan vokse sig forholdsvis store (tennisbold, håndbold, fodbold). Den øgede fylde af maven kan også skyldes væske i bughulen, der bliver udskilt i forbindelse med tumoren.
  • Den øgede masse i bughulen (tumor/cyste eller væske) kan også give lokale tryksymptomer, dette kan f.eks. være hyppige vandladninger (tryk på blæren), forstoppelse (tryk på tarmen) eller blodpropper i benene og hævede ben (ved tryk på kar).
  • Nogle tumorer/cyster kan være stilkede, dvs. de sidder på ydersiden af æggestokken på en lille stilk. Hvis tumor/cyste drejer omkring sin egen akse, hvorved denne stilk bliver snoet, vil blodtilførslen til tumor/cyste nedsættes, og der udvikles pludselige voldsomme smerter i maven. Ofte er disse smerter forudgået af turevise smerter. Denne tilstand kaldes en torkveret cyste.
  • Nogle cyster i æggestokkene (de hormonafhængige, som opstår i folliklerne og det gule legeme) kan give blødning. Denne blødning behøver ikke være særlig stor, men kan give stærke smerter.

Forholdsregler, diagnose og behandling af cyster i æggestokkene (og godartede tumorer)

Hvis man oplever nogle af de ovenstående symptomer, bør man kontakte sin læge. I samråd med lægen vil man planlægge den videre udredning.

Lægen vil i reglen selv udføre en gynækologisk undersøgelse , der kan lede ham i retning af en diagnose og danne basis for den videre udredning.

Det, lægen vil lægge vægt på, er, om der er ømhed, og om han kan mærke en forstørrelse af en eller begge æggestokke.

Hvis lægen finder indikation for det, vil han henvise kvinden til en gynækolog eller et hospital, hvor der kan udføres en ultralydsskanning . Denne udføres enten ved at ultralydshovedet placeres uden på maven, eller den indføres i vagina.

Hvis der ved ultralydsskanning findes en tumor eller cyste, vil lægen enten vælge at henvise til en fjernelse af denne eller en biopsi . Hvis tumor skal fjernes, vil det i reglen blive gjort ved en såkaldt laparaskopisk operation. Det vil sige, at den fjernes ved hjælp af en kikkert og tænger gennem små huller i maven, frem for en egentlig åben operation.

Hvis der er tale om en cyste, kan valget (afhængig af alder og ultralydsfund) være, at man følger cysten med ultralyd et par måneder og evt. starter en hormonbehandling, da follikelcyster og cyster fra det gule legeme ofte vil svinde herved.

Forløb og komplikationer


Nogle cyster og tumorer kan udvikle sig til en egentlig cancer i æggestokkene . Derfor følger man kvinder med cyster og tumorer tæt, og en del bliver fjernet. Specielt ældre kvinder har tendens til at udvikle cancer i æggestokkene.

Hvis en cyste torkverer (se ovenfor), og ikke opereres, kan den ved nedbrydning give anledning til en akut og potentielt livsfarlig betændelsestilstand i bughulen ( bughindebetændelse ).